15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul vrea să ia din nou 90% din profitul companiilor de stat,...

Guvernul vrea să ia din nou 90% din profitul companiilor de stat, dublu faţă de limita maximă-surse

Guvernul intenţionează să oblige din nou companiile şi regiile de stat să verse la buget echivalentul a 90% din profit, conform sistemului aplicat anul trecut, dar a amânat o decizie din cauza opoziţiei unora dintre miniştri, care au susţinut că aceste societăţi trebuie lăsate să se dezvolte.

Discuţia a avut loc în şedinţa de joi a Guvernului, premierul Emil Boc arătând că nu este normal ca aceste companii de stat şi regii autonome să păstreze fonduri importante în depozite bancare în timp ce Guvernul este obligat să se împrumută pentru a finanţa deficitul, au relatat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţii.

“Unii dintre miniştri au vociferat şi s-au opus acestei decizii, arătând că societăţile de stat ar trebuie lăsate să beneficieze de aceste fonduri pentru a se dezvolta şi să li se ia din profit doar 50%, cât prevede legislaţia în vigoare. Discuţia a fost amânată pentru zilele următoare, premierul spunând că poate le mai lasă «un 5%», respectiv să li se ia 85% din profit”, au arătat sursele.

Potrivit acestora, Romgaz şi Transgaz au sume importante plasate în depozite bancare.

Pentru anul trecut, Guvernul a decis că firmele de stat şi regiile autonome vor fi obligate să verse la bugetul de stat echivalentul a 90% din profit, aproape dublu comparativ cu limita maximă prevăzută de lege.

Decizia a fost argumentată atunci de Executiv prin faptul că şi companiile şi regiile de stat “trebuie să fie parte la efortul de solidaritate de a susţine bugetul de stat în momente dificile”.

Transferul profitului către bugetul de stat a atras nemulţumirea acţionarilor minoritari. Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, a atacat în instanţă o decizie AGA din 2010 prin care Ministerul Economiei a decis transferul la bugetul de stat a 400 milioane de lei din profitul companiei din Mediaş.

Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...
Ultima oră
Pe aceeași temă