6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul prefera sa se imprumute de pe piata interna decat din strainatate

Guvernul prefera sa se imprumute de pe piata interna decat din strainatate

Guvernul cauta mijloace de finantare a lucrarilor de refacere a zonelor afectate de inundatii si prefera sa se imprumute de pe piata interna decat din strainatate, daca va decide sa emita obligatiuni. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dragos Neacsu a spus ca Ministerul Finantelor Publice va continua planul de a inlocui treptat actualele tipuri de obligatiuni cu obligatiuni locale de referinta, emisiuni care pot fi redeschise in viitor, potrivit strategiei de dezvoltare a unei piete interne de imprumut.
„Intentia este de a apela mai mult la piata interna si, bineinteles, acest proces trebuie sa inceapa cu stabilirea unui numar de obligatiuni de referinta”, a spus Neacsu. El a precizat ca s-a ajuns la concluzia, dupa consultari cu participantii de pe piata, ca obligatiunile cu perioade de maturitate de 10 si 15 ani pot fi considerate de referinta, ca si cele pe termen scurt, de doi sau trei ani.
Ministerul intentioneaza sa puna la punct, pentru prima oara, o strategie a datoriilor pe termen mediu, in aceasta toamna, concomitent cu legislatia necesara infiintarii unui birou independent al managementului datoriilor, similar celui creat in Slovacia, in 2003. „Prioritatea noastra este infiintarea unui birou pentru managementul datoriilor. Dar acesta nu va putea sa intre in functiune la 1 ianuarie 2006”, a spus Neacsu. Romania, care va liberaliza accesul investitorilor straini la obligatiunile guvernamentale, de la 1 ianuarie 2006, intentioneaza, de asemenea, sa lanseze tranzactiile electronice cu obligatiuni si spera sa dezvolte o piata atractiva a datoriilor, in urmatorii doi ani.
Potrivit lui Neacsu, Ministerul Finantelor mai doreste sa schimbe o parte din obligatiunile internationale cu euroobligatiuni de referinta in valoare de 500 de milioane de euro sau de un miliard de euro, pana la sfarsitul anului, daca va obtine o imbunatatire a ratingului suveran cu cel putin o treapta, la nivelul de trecere in categoria de risc scazut de investitii, cel putin „BBB minus” Oficialul a refuzat sa identifice obligatiunile prevazute sa fie inlocuite, spunand ca ministerul este inca implicat in discutii cu banci de investitii, FMI si detinatori de obligatiuni, dar a adaugat ca schimbul nu va afecta intregul portofoliu.
Fitch este singura agentie de evaluare financiara care a acordat Romaniei rating investment-grade, dar analistii se asteapta ca Standard&Poor's si Moody's sa i se alature in lunile urmatoare, daca autoritatile vor continua reformele.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă