25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul Ponta, CRITICAT dur de Comisia Europeană. Cu ce explicaţie vine MFE

Guvernul Ponta, CRITICAT dur de Comisia Europeană. Cu ce explicaţie vine MFE

După ce, luni, a apărut în presă scrisoarea Comisiei Europene adresate Guvernului condus de Victor Ponta, în care CE apreciază că documentaţia transmisă de România pentru viitoarele fonduri structurale este necredibilă şi lipsită de calitate, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a explicat că, de fapt, criticile venite de la Bruxelles au vizat situaţii din ianuarie care au fost depăşite.

„Scrisoarea despre stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primită de autorităţile române de la reprezentanţii Comisiei Europene la care face referire mass-media conţinea o serie de observatii cu privire la situatia pregătirilor prezentată CE în luna ianuarie 2013, un moment intermediar în acest proces. Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare. Acest lucru a fost confirmat şi în cadrul dialogului informal cu reprezentanţii Comisiei, desfăşurat până în prezent”, se arată într-un comunicat al MFE remis România liberă.

Citeşte şi Guvernul Ponta, CRITICAT DE COMISIA EUROPEANĂ

„România a ţinut cont de recomandările reprezentanţilor CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România şi Comisie, care a avut loc între 19-21 martie a.c., iar evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanţii Comisiei. Subliniem că foarte multe detalii au fost agreate de cele două părţi în cadrul acestei reuniuni.

Începând cu luna martie 2013, partea română a avansat în elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre să pună accent pe calitatea acestor analize fără a grăbi finalizarea strategiilor sectoriale.

Angajamentul autorităţilor române în privinţa definirii strategiilor sectoriale este demonstrat şi de  aprobarea în şedintele de Guvern din 20 şi 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie a.c., a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice şi îndeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate şi pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultări cu toţi partenerii de dialog şi numeroase întâlniri tehnice interinstituţionale. Începând cu luna aprilie se desfăşoară focus-grupuri prin intermediul cărora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice în condiţiile în care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice şi a studiilor existente până la această dată. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de România”, potrivit documentului citat.

„Pregătirile pentru utilizarea fondurilor europene în perioada 2014-2020 reprezintă o prioritate strategică pentru România. În prezent are loc un dialog informal între reprezentanţii autorităţilor române şi cei au Comisiei Europene. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene este publicat calendarul pregătirilor pentru viitoarea perioadă de programare„, se arată în finalul documentului.

Comunicatul MFE vine după ce, luni, presa a publicat o scrisoare a Comisiei Europene în care oficialii europeni critică Guvernul Ponta. Mai exact, Comisia Europeană consideră necredibilă şi lipsită de calitate documentaţia transmisă de guvernul român pentru acordul de parteneriat pentru viitoarele fonduri structurale. În joc sunt peste 21 de miliarde de euro.

Din scrisoarea trimisă de Comisia Europeană la Palatul Victoria reiese că, pe lângă lipsa de credibilitate şi calitate a documentaţiei se poate vorbi şi de incompetenţă. Şi asta pentru că priorităţile sectoriale înşirate de „toate ministerele” depăşeau alocarea de 21,8 miliarde de euro, prevăzută pentru exerciţiul financiar 2014-2020.

Citeşte şi Eurostat confirmă ieşirea României din procedura de deficit bugetar excesiv

Ţara noastră riscă să nu mai vadă niciun euro, cel puţin până la 1 ianuarie 2015. Guvernul României a retransmis documentaţia la Comisia Europeană dar în acelaşi mod, pe liste de finanţare, fără a prezenta şi strategiile cerute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă