9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul nu a dat ajutoare pentru industria auto

Guvernul nu a dat ajutoare pentru industria auto

Cabinetul Tariceanu nu a aprobat in ultima sedinta de guvern un pachet de ajutoare de stat pentru sustinerea a cinci companii din industria auto, deoarece a considerat ca masura va trebui sa fie analizata si decisa de noua administratie, ne-a declarat Ovidiu Silaghi, fostul ministru pentru IMM-uri si Comert. "A fost prezentata o nota care includea ajutoare de stat pentru mai multe companii, cele mai importante fiind Renault si Ford. Nu s-a aprobat nimic, deoarece nu avea sens sa facem asta inainte de finalul mandatului. Noul Guvern va analiza si va lua o decizie in acest sens", ne-a declarat Silaghi. Masura ar fi asigurat un balon de oxigen in cadrul industriei auto, care a inregistrat un recul in ultimele doua luni. Vanzarile de autoturisme noi pe piata romaneasca au scazut cu 51,1%  in noiembrie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut,  ca urmare a restrangerii creditarii si a deprecierii monedei nationale care a scumpit importurile, arata datele prezentate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Leul s-a devalorizat cu 10% fata de moneda europeana de la inceputul anului, ceea ce a dus la scumpirea masinilor de import. Bancile au ridicat dobanzile la credite, iar companiile de leasing sunt din ce in ce mai prudente in afaceri.  Astfel,  producatorii si importatorii au vandut in noiembrie un numar de 14.466 de masini noi, fata de 29.594 unitati in noiembrie 2007.
Pe primele 11 luni, declinul vanzarilor de autoturisme noi a fost de 10,4% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 257.941 unitati.
Desi productia nationala de autovehicule  a inregistrat o crestere de 8,3% in primele 11 luni fata de perioada similara a anului trecut, vanzarile de autoturisme din productia autohtona au cazut cu 39,5% pe piata din Romania. In schimb,  63% din productia  autohtona de autovehicule aferenta primelor 11 luni a mers la export,  aceasta fiind dominata in principal de marca Dacia.
Datele APIA confirma si  scaderea importurilor de autovehicule, care s-au situat la nivelul lunii noiembrie la 12.048 unitati, mai mici cu 49,1% fata de noiembrie 2007.

Cele mai citite

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Grav abuz DNA. Șapte ani de închisoare degeaba pentru Adamescu, într-un dosar instrumentat

Într-un caz care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea și integritatea procurorilor anticorupție, Tribunalul București a emis o hotărâre...

Criza sensului

Mulți oameni au impresia că evenimentele care se petrec în jur nu se mai înțeleg, fiind doar fructe ale abuzurilor și falsificărilor. Istoria s-ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă