19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul cedează în faţa grevei fiscale

Guvernul cedează în faţa grevei fiscale

Beneficiarii de drepturi de autor nu îşi vor mai pierde timpul stând la cozi pentru depunerea de declaraţii şi achitarea contribuţiilor, guvernanţii urmând să modifice săptămâna viitoare prevederile Ordonanţei 58.

În urma protestelor ONG-urilor, dar şi a contribuabililor afectaţi, guvernanţii vor modifica săptămâna viitoare prevederile Ordonanţei 58. Achitarea contribuţiilor aferente drepturilor de autor, dar şi depunerea declaraţiilor va  reveni angajatorilor. „Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii au pregătit propunerile de modificare a normelor de aplicare a OUG 58/2010 privind drepturile de autor. La ultima şedinţă de Guvern, au fost discutate unele aspecte referitoare la ordonanţă, iar săptămâna viitoare, la următoarea şedinţă de Guvern vor fi prezentate modificările”, au precizat surse guvernamentale. Referitor la posibilitatea sesizării Avocatului Poporului de către organizaţiile neguvernamentale, în legătură cu neconstituţionalitatea unor prevederi, aceleaşi surse ne-au declarat că e „dificil de precizat ce se va întâmpla, dar când a existat o contestaţie, din partea PSD pentru a ataca la Curtea Constituţională ordonanţa de majorare a TVA, aceasta a fost respinsă”.

Divergenţe pe norme

În ultimele zile, declaraţiile provenite de la diferiţi membrii ai Gvernului au fost contradictorii în ceea ce priveşte eventualele modificări ale normelor ordonanţei. Astfel, într-o primă etapă, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că OUG 58/2010 privind contribuţiile aferente veniturilor profesionale nu va fi schimbată, deşi ziariştii l-au atenţionat că la Casele de Pensii şi la Agenţiile de Ocupare sunt cozi imense pentru depunerea declaraţiilor. După câteva zile, ministrul Mediului şi vicepreşedintele executiv UDMR, Laszlo Borbely a anunţat decizia Uniunii care a cerut, în şedinţa Guvernului, modificarea normelor de aplicare a OUG 58/2010 privind contribuţiile aferente drepturilor de autor, în sensul ca nu cetăţeanul, ci angajatorul să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile. Nu au lipsit nici apelurile la grevă fiscală venite din partea unor formatori de opinie şi a unor organizaţii, mii de contribuabili, beneficiari de drepturi de autor refuzând, cel puţin deocamdată, depunerea declaraţiilor şi achitarea contribuţiilor. Societatea Academică din România (SAR) a recomandat Guvernului „să abandoneze acest proiect şi să desfăşoare, în schimb, controale repetate pentru a se asigura că angajatorii încheie contracte adecvate tipului de activitate desfăşurată. SAR a cerut cerut abrogarea OUG 58/2010 şi a normelor sale de aplicare, precum şi eliberarea din funcţie a celor care au redactat sau au avizat actul normativ şi normele sale de aplicare.

Cont unic din 2011

Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe lucrează la un proiect de act normativ privind unificarea bazelor de date privind contribuţiile sociale, taxele şi impozitele şi care va permite ca toate plăţile să se facă într-un cont unic, începând cu 1 ianuarie 2011, a declarat Dragoş Doroş, director în MFP, citat de Mediafax. În acest context, reprezentanţii mediului de afaceri din România prezenţi la dezbatere au sugerat să se abroge OUG 58, având în vedere că în câteva luni va exista sistemul fiscal integrat de impozite, taxe şi contribuţii, care va permite depunerea unei singure declaraţii şi efectuarea unei singure plăţi pentru toate contribuţiile, putând astfel elimina haosul creat de aplicarea ordonanţei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă