21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia poate părăsi zona euro, avertizează liderii europeni

Grecia poate părăsi zona euro, avertizează liderii europeni

Grupul G20 plănuieşte să mărească puterea Fondului Monetar Internaţional, după ce liderii europeni au admis pentru prima dată, în mod deschis, faptul că ar fi nevoie ca Grecia să părăsească zona euro, pentru ca moneda unică să supravieţuiască, relatează The Guardian.

S-a discutat despre tăierea de urgenţă a ratei dobânzii din partea Băncii Centrale Europene, renunţarea Greciei la referendum şi recunoaşterea faptului că FMI-ul ar putea avea nevoie de noi resurse pentru a putea lupta cu deteriorarea economiei globale.

Au fost puse presiuni imense asupra Greciei pentru rezolvarea situaţiei, în timp ce Barrack Obama a declarat că a venit timpul pentru ca planul european de salvare să fie pus în aplicare.

Bursa a închis în creştere, după ce a devenit clar faptul că Papandreou a fost forţat să renunţe la referendum şi că încearcă să încropească un Guvern de unitate naţională care să fie de acord cu planul european de salvare. Puterea premierului grec s-a clătinat joi seara, după ce ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, împreună cu opoziţia, au declarat că demisia primului ministru este o condiţie pentru înfiinţarea Guvernului de unitate naţională. Ulterior, Papandreou a declarat că ar putea renunţa la funcţia sa, chiar dacă ar câştiga votul de încredere din Parlament.

Gazda summitului, Nicolas Sarkozy, a declarat că are încredere în schimbarea stării de spirit din Grecia, spunând că „mesajele adresate de către Franţa şi Germania întregii clase politice din Grecia au avut un impact major”. „Lucrurile evoluează”, a continuat el. „Am spus la modul cel mai clar că ne dorim ca Grecia să rămână în zona euro, însă asta nu se poate întâmpla dacă însăşi Grecia nu-şi doreşte asta. Trebuie să apărăm moneda unică. Nu putem accepta distrugerea ei. Asta ar însemna distrugerea Europei”.

„Grecia este o ţară liberă, independentă, şi nici o altă ţară nu poate interveni în această problemă, însă datoria mea este cea de a proteja Europa şi moneda unică”, a declarat Sarkozy.

În plus, starea de spirit s-a îmbunătăţit şi mai mult după ce BCE a redus rata dobânzii cheie la 1,25%, de la 1,5%, pentru a împiedica lunecarea Europei spre o nouă recesiune.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat: „Ceea ce observăm acum este încetinirea creşterii economice în Europa, care se îndreaptă către o uşoară recesiune la sfârşitul anului„. Grupul G20 va încerca să consolideze încrederea prin întărirea finaţelor FMI şi prin publicarea unui plan de acţiune pentru creşterea economică în care Germania, China şi Japonia ar avea un rol crucial, iar Italia, care are un rol esenţial pentru zona euro, ar privi cu cea mai mare seriozitate problema finanţelor publice.

Sarkozy a pus presiune, marţi, pe primul ministru italian, Silvio Berlusconi, întrebându-l dacă planurile de reducere a deficitului bugetar al Italiei va fi pus vreodată în aplicare. Berlusconi a ajuns la Cannes fără vreo altă propunere pentru reducerea deficitului.

Ca membră a FMI, Marea Britanie va fi chemată pentru a creşte propria contribuţie financiară din cadrul Fondului, însă nu este clar cât de mare va fi aceasta. Ed Balls, „cancelarul din umbră” şi supraveghetorul Ministerului britanic al Finanţelor, a declarat că susţine principiul de a oferi bani în plus pentru a susţine economia mondială, dar s-a întrebat dacă FMI ar trebui să rezolve o „problemă structurală” în zona euro.

Singura modalitate de a creşte încrederea pieţelor în zona euro este legată de Banca Centrală Europeană şi de fondul de salvare, care ar trebui să primească tot sprijinul politic şi care ar trebui să acţioneze ca un creditor de ultimă instanţă atunci când apar probleme legate de lichidităţi. Aceasta este logica uniunii monetare la care au aderat 17 ţări”, a declarat Ed Balls.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă