25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia: Planul de austeritate a fost aplicat cu succes

Grecia: Planul de austeritate a fost aplicat cu succes

Măsurile de austeritate menite să scoată Grecia din criza financiară au fost aplicate conform cerinţelor, iar „planul se află pe drumul cel bun”, conform declaraţiilor făcute joi de oficialii UE, BCE şi FMI, informează Boursorama, potrivit NewsIn.

Experţii Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene (BCE) şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au constatat „o evoluţie bugetară pozitivă” a Greciei, conform comunicatului comun de presă, citat de Boursorama.

Reforma sistemului de pensii, adoptată de guvernul socialist grec, „se află pe drumul cel bun, şi s-a ajuns la un acord în cazul majorităţii parametrilor-cheie”, au precizat experţii europeni.

Şeful grupului de experţi ai FMI, Poul Thomsen, a precizat că „este mai optimist în ceea ce priveşte creşterea economică a Greciei”, chiar dacă „este prea devreme pentru cifre concrete”. Momentan, analiştii estimează o scădere a economiei greceşti de 4% pentru 2010.

Pe de altă parte, Thomsen a declarat că inflaţia, care a înregistrat o rată anuală de 5,4% în luna mai, „este prea ridicată”, cu o evoluţie sub estimările iniţiale din planul de salvare convenit de guvernul de la Atena cu UE şi FMI.

În ceea ce priveşte finanţele publice, şeful misiunii FMI în Grecia a indicat că următoarea evaluare, programată pentru sfârşitul lui iulie, se va concentra pe bugetele locale, unde erorile de management reprezintă principala problemă, conform analişilor greci.

Totodată, Klaus Masuch, reprezentantul BCE în Grecia, a declarat că grecii „au trecut printr-un moment dificil”, subliniind totodată că actualul guvern „nu este responsabil” de această situaţie, cauzată de „ani întregi de politici eronate”.

Reprezentanţii UE şi FMI se vor reuni la Atena la sfârşitul lunii iulie, pentru a pune bazele primului raport oficial asupra aplicării planului de austeritate adoptat la începutul lunii mai, plan ce include o contribuţie în valoare de 110 miliarde de euro pe o perioadă de trei ani din partea Uniunii şi a FMI. Respectivul raport va condiţiona plata celei de-a doua tranşe a pachetului financiar acordat Greciei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă