2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGlobalizatorii au dat-o pe nationalism

Globalizatorii au dat-o pe nationalism

"Desi toti vorbesc de liberalizare, ce constat este aparitia unui nationalism economic si a unui protectionism care vin din nevoia guvernelor de a-si proteja propriile tari. Se declara liberalizarea, dar realitatea arata ca tendinta este spre protectionism." Aceasta constatare, consemnata de Ziarul Financiar, apartine dnei Violeta Ciurel, dupa patru ani petrecuti in medii de top ale finantelor mondiale. Dupa ce a pus, practic, pe picioare afacerea ING in Romania pe tronsonul de asigurari, devenind director general, dna Violeta Ciurel a fost chemata la sediul central al grupului ING de la Amsterdam, devenind director general pentru European&International Affairs al ING si, mai nou, Regional CEO Start-up Operations pentru ING Insurance in Rusia, Ucraina, Turcia si Bulgaria. Dna Ciurel nu este o voce de ici-de colo, are o pozitionare de forta intr-o multinationala financiara de top si, bineinteles, stie ce spune. Constatarea domniei sale are semnificatii nu numai in sine, ci si prin notorietatea celui care o face.

Desi la noi nu prea se discuta despre tendintele reale din economia si finantele mondiale, ramanandu-se la stadiul tampesc al cantarii de serenade privatizarilor in sine, pentru a nu-i supara cumva pe cei care ne dau picioare in fund spre a ne lua si ultima imbucatura din farfurie, oamenii carora nu prea le place sa mearga in genunchi au inteles – si au mai spus si altora, dar deocamdata cam degeaba – ca povestile arhimediatizate cu globalizarea si liberalizarea tout-azimut sunt de fapt vanturate pentru a dezarma tarile mai sarace si mai slabe in fata expansiunii globalizatorilor, deci tocmai spre a le face mai lesne globalizabile de catre acestia. Numai cei ce nu vor sa vada nu vad acest lucru!
Criza financiara si apoi economica din ultimul timp n-a facut decat sa proiecteze cu mai multa evidenta aceste lucruri. Nu s-au mai putut ascunde nici malversatiunile financiare pentru obtinerea de profituri fara limite, care au si generat de altfel criza financiara, nici stratagemele folosite pentru a-i stoarce ca pe lamaie pe cei slabi.

 

Si, dupa declansarea crizei, dincolo de incercarile concertate ale celor puternici de a iesi din constrangeri pe seama celor slabi, au devenit mai pregnante decat oricand infruntarile dintre cei care fac jocurile economice si financiare internationale de a se salva dupa cum poate fiecare, nu conteaza daca pe seama celui de alaturi! In ciuda bla-bla-urilor despre masuri anticriza concertate, asupra carora s-au batut tobe prin conferinte globale, abordarea a fost clara, de tipul "se salveaza cine poate". Singurul lucru cu adevarat comun a fost ca s-au aruncat la cos concertat balivernele despre economia de piata libera si statul minimal si a fost scos de la naftalina pana mai ieri consideratul killer al concurentei libere – adica statul – si a fost pus sa preia problema in mana si sa salveze economia.
Atentie, economia proprie! Pentru ca de fapt si de fapt fiecare stat a avut grija de economia proprie. Sa fim precisi, doar de economia parohiata de capitalul national propriu! Nu in general de economia de pe teritoriul propriu, ci de cea controlata de capitalul national!

S-a vazut de la o posta ce minciuna gogonata este asta cu globalizarea! Fiecare jucator important a uitat de globalizare si s-a concentrat pe capitalul propriu: mari companii proprii din sectorul financiar-bancar sau chiar din sectorul industrial. Nu are rost sa enumeram aici cum americanii au ajutat bancile americane, nemtii – pe cele germane, britanicii – pe cele britanice si, chiar in cazul statelor mai mici, austriecii pe cele austriece, grecii pe cele grecesti etc.
Impotriva tuturor balivernelor despre liberalizare, statele au cumparat pur si simplu active minoritare sau chiar in banci, societati de asigurari si probabil procesul nu s-a incheiat. Pentru ca nu va exista nici o retinere de a se face acelasi lucru in sectorul industrial, in cazul in care criza isi va continua ravagiile printre companii nationale din economia reala.
Aflata in miezul lucrurilor, dna Ciurel nu putea sa nu observe ceea ce se intampla de fapt, dar, spre deosebire de altii si spre cinstea domniei sale, a decis sa vorbeasca in clar.

Problema este ca "nationalismul economic" se manifesta intre globalizatori. si sa nu-i plangem! Au ei grija de ei insisi, dupa cum se si vede! Ce fac insa cei pe care i-au globalizat deja?! Poate si astia ar vrea sa dea dovada de niscai "nationalism economic"? Dar si sa nu vrea, trebuie sa ramana internationalisti, intrucat nu mai au cum sa fie nationalisti. Nu mai au aproape nimic national. Totul este deja la globalizatori! Acestia au putut fi nationalisti pentru ca mai au pe ce si cu ce! Dar cei deja globalizati nu mai dispun de nimic important. Pentru a avea pe ce si cu ce ar trebui sa se deglobalizeze. Cine s-ar incumeta va fi taxat imediat ca dusman al popoarelor, daca nu chiar al lui Dumnezeu! Cum sa-si permita unul de la periferie sa nationalizeze ceva?! Nationalizarea este apanajul doar al celor de la centru! Asta-i lumea actuala.

Cele mai citite

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă