26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGigacaloria da din nou batai de cap

Gigacaloria da din nou batai de cap

Majoritatea termocentralelor din tara au inaintat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei solicitari de majorare a pretului gigacaloriei, motivandu-si in principal cererile prin scumpirea pretului la gazele naturale cu 17% de la inceputul acestui an si scumpirea cotatiilor internationale la pacura.
Justificate pe deplin sau nu, cererile lor vor insemna pentru cetatenii ale caror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire costuri suplimentare consistente. Desi aceasta este o realitate care se desprinde din istoria ultimilor 15 ani, autoritatile incearca deocamdata sa ne linisteasca, ele sustinand ca nu are rost sa ne impacientam pentru ca majorarile de preturi ce le vor fi aprobate producatorilor urmeaza sa fie acoperite prin cresterea subventiilor de catre autoritatile locale atat timp cat nu se va modifica pretul national de referinta al gigacaloriei. Cu exceptia oraselor mari unde primariile si-ar mai permite sa suplimenteze subventiile, pentru majoritatea localitatilor, care si asa se confrunta cu greutati financiare, acest lucru este evident, imposibil de realizat, costurile suplimentare urmand sa fie suportate si de aceasta data integral de populatie.
Nici regiile de termoficare nu au motive de bucurie. Ele inregistreaza si asa restante de zeci de mii de miliarde de lei la incasarea facturilor iar o povara in plus pe umerii populatiei le va ingreuna si mai mult lor sarcina de a-si recupera banii. Situatia se va complica si mai mult de anul viitor, cand se asteapta ca tara noastra sa devina membra a UE, iar subventiile la energia termica vor fi anulate in conditiile in care cresterile salariale vor fi modeste. Guvernul se fereste sa vor-beasca deschis despre acest aspect si ne plimba cu promisiunea ca socul scumpirilor va fi atenuat prin programe de investitii pentru reabilitarea sistemului de termoficare.

Statistici ingrijoratoare

Anul trecut pretul national de referinta al gigacaloriei a inregistrat un salt de 20%, de la 896.000 lei/Gcal la 1.075.000 lei/Gcal. In Romania sunt bransate la sistemul centralizat de incalzire 1,8 milioane de apartamente iar consumul de agent termic se ridica anual la 16,9 milioane gigacalorii. Consumul de caldura pentru incalzirea unui apartament de doua camere este in Romania de patru ori mai mare fata de consumul pentru incalzirea unui apartament de patru camere in Germania. Consumul energetic intr-un apartament de trei camere din blocurile romanesti se ridica la 1.750 kg cc/an, in timp ce in Norvegia acesta este de numai 612. Nu in ultimul rand, rezistenta termica a ferestrelor si usilor este la noi de pana la cinci ori mai mica decat in Occident.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă