7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGhetea: Recapitalizarea CEC Bank trebuie facuta rapid, dar fara a afecta relatia...

Ghetea: Recapitalizarea CEC Bank trebuie facuta rapid, dar fara a afecta relatia cu Bruxelles-ul

Recapitalizarea CEC Bank ar trebui sa se realizeze in cel mai scurt timp posibil, fara insa a deteriora relatia Romaniei cu Comisia Europeana, a declarat joi presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, citat de Newsin.

"Recapitalizarea e dorita, dar trebuie obtinuta unda verde din partea Bruxelles-ului, pentru care Ministerul de Finante si Consiliul Concurentei fac tot ce este necesar. Eu m-as bucura sa se intample cat mai repede, atat timp cat nu afecteaza relatia cu Bruxelles", a spus Ghetea.

El a precizat ca, "personal", este de acord cu punctul de vedere expus de Traian Basescu referitor la recapitalizarea CEC Bank.

Ghetea a subliniat ca o eventuala amanare a aprobarii din partea CE va duce la scaderea vitezei de crestere a cotei de piata a bancii.

"Am crescut pana la o cota de piata de 5% si nu o sa mai putem avea o crestere ca cea inregistrata la cinci luni. La un moment dat, va trebui sa reducem viteza si e pacat, pentru ca CEC Bank a dovedit ca are capacitatea sa dea credite si sa contribuie la cresterea economiei", a afirmat Ghetea.

El a precizat ca, pana in prezent, nu s-a discutat la nivelul consiliului de administratie al bancii majorarea nivelului de recapitalizare fata de cel deja aprobat.

Presedintele Traian Basescu a declarat la finalul lunii iunie ca le-a pus in vedere membrilor Guvernului ca ar trebui sa actioneze pentru capitalizarea CEC si sa nu mai astepte analiza birocratilor de la Bruxelles, pentru ca IMM-urile au nevoie de sprijin.

"Avand in vedere ca principalii membri ai Cabinetului au fost prezenti, i-am rugat sa aiba in vedere cateva elemente care au facut parte din actiunile de combatere a crizei si care pot fi mai puternic impulsionate", a spus seful statului, dupa sedinta CSAT la care au fost prezenti premierul si membri ai Cabinetului.

Presedintele s-a referit la procesul de capitalizare a CEC Bank, spunand ca, desi nu ar vrea sa starneasca controverse, i se pare ca birocratii de la Bruxelles intarzie in a analiza si a aviza acest demers pe care Romania vrea sa-l faca pentru a sprijini IMM-urile.

CEC asteapta o majorare de capital de 900 de milioane lei, efectuata in doua trase de catre Ministerul Finantelor, ca actionar unic, dar pentru care este nevoie de avizul autoritatilor europene de concurenta. Capitalizarea CEC este una din masurile anticriza decise de Guvern la inceputul acestui an.

Cele mai citite

Arhiepiscopul Teodosie a lipsit de la ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, pe care o conducea Patriarhul Daniel

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a lipsit de la ședința din 28 februarie 2024 a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, ședință pe pe care o...

Răspunzând cererii așa-zișilor deputați ai Transnistriei, Rusia își menține trupele în Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Congresul așa-zișilor deputați de la Tiraspol, care s-a desfășurat pe parcursul zilei de 28 februarie 2024, nu a anunțat "unirea" Transnistriei cu Rusia (așa...

Stilul e Mirel din Turnu Măgurele

Miercuri seară, într-o emisiune televizată, Marcel Ciolacu a avut o reacție dură la adresa opoziției. El consideră că membrii ei văd mereu probleme,...
Ultima oră
Pe aceeași temă