4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024

Geografia asigurărilor

Ultimul an a însemnat schimbări majore pentru structura pieţei asigurărilor din România. În majoritatea judeţelor ţării, ierarhiile companiilor de asigurare au suferit schimbări semnificative.

La 31 decembrie 2010, cifrele indică scăderi neaşteptate pentru unele dintre companiile de asigurare, în vreme ce altele au afişat indici aproape incredibil de buni. Această realitate a influenţat puternic situaţiile la nivel regional, în majoritatea judeţelor ţării, ierarhiile companiilor de asigurare suferind schimbări majore în raport cu situaţiile prezentate în anul 2009.

Şi în anul 2010 teritoriul a continuat să îşi menţină şi chiar să îşi consolideze ponderea majoritară în faţa Capitalei, estimările realizate pe baza cifrelor furnizate de companiile de asigurări indicând că 56,7% din totalul subscrierilor sunt realizate în afara Bucureştilor. În pofida pierderii de puncte procentuale pe segmentul de asigurări de viaţă, teritoriul şi-a menţinut avansul pe fondul câştigării de procente pe linia asigurărilor generale: în 2010, asigurătorii din teritoriu au contribuit la totalul pieţei cu 69,4% din totalul subscrierilor din asigurări de viaţă, respectiv cu 54,3% din totalul afacerilor pe segmentul asigurărilor generale. În termeni nominali în monedă naţională, piaţa de asigurări din Bucureşti-Ilfov a scăzut, reportat la 2009, cu 6,6%, în vreme ce în restul ţării aceasta s-a comprimat cu 6,2%. Totodată, cele 40 de judeţe ale ţării deţin şefia şi la capitolul daune, mai bine de 53,6% din totalul acestora fiind avizate şi plătite în afara Regiunii Bucureşti-Ilfov. În teritoriu, cele mai multe despăgubiri plătite s-au înregistrat în judeţele Argeş, Prahova, Constanţa şi Cluj, fiecare dintre acestea generând peste 3 procente din totalul daunelor avizate şi plătite la nivel naţional.

Banatul şi Transilvania domină

În ceea ce priveşte judeţele, este demnă de evidenţiat concentraţia subscrierilor calculată pe segmentul de asigurări de viaţă pentru primele cinci plasate în topul naţional – Cluj, Timiş, Satu Mare, Braşov şi Prahova -, realizat după criteriul volumului subscrierilor: 20,3% pentru totalul pieţei asigurărilor, respectiv 29,2% pentru asigurările încheiate în teritoriu. Pe segmentul de asigurări generale, primele cinci judeţe – Cluj, Timiş, Prahova, Constanţa şi Argeş – deţin, însumat, o cotă de 14,2% din totalul pieţei de asigurare, respectiv 30,7% din totalul subscrierilor realizate în afara Capitalei şi a judeţului Ilfov.

Capitala scade

Această nouă realitate a industriei asigurărilor apărută o dată cu criza economică, în care Capitala generează mai puţin de jumătate din afacerile societăţilor de profil, s-a născut pe fondul îngheţării creditării şi a leasingului financiar, precum şi a sectoarelor de construcţii şi imobiliar – pieţe care s-au dezvoltat anterior preponderent în Bucureşti şi în zonele limitrofe. La nivel de judeţe, reprezentanţele asigurătorilor au mizat în special pe sectorul de retail şi au fost ajutate deopotrivă şi de reţelele brokerilor de asigurare, care în ultimii ani au cunoscut o puternică dezvoltare.

O dată cu relansarea economică previzionată de autorităţi, pentru piaţa de asigurări, rezultate vizibile se vor produce cu un delay de 6 luni – 1 an, rezultate care ar putea influenţa o dezvoltare mai accentuată pentru asigurări în teritoriu, şi în special în regiunile economice mai puţin dezvoltate, pe fondul volumului de investiţii realizate într-o măsură mai mică până în momentul de faţă.

Subscrieri în afara României

78 milioane lei este totalul primelor brute subscrise de companiile din România în exteriorul ţării. Cifra reprezintă circa 0,9% din totalul pieţei de asigurare şi a fost realizată de către trei societăţi de asigurare: ASITO KAPITAL (22,6 milioane lei), CITY Insurance (55 milioane lei) şi CREDIT EUROPE Asigurări (0,5 milioane lei).

CITY Insurance a fost prima companie din piaţa locală de profil care a început să vândă produse pe o alta piaţă euro-peană, afacerile derulate pe piaţa din Italia susţinând într-un ritm alert creşterea cifrei de afaceri a companiei. În 2010, peste 86% din totalul subscrierilor CITY Insurance au fost rea-lizate în afara României. În cazul ASITO KAPITAL, afacerile desfăşurate în afara ţării generează 55% din total, iar pentru CREDIT EUROPE Asigurări acelaşi indicator se situează la 1,3%.

Unde s-au concentrat afacerile companiilor

Potrivit cifrelor furnizate de companiile de asigurări, peste 94% din totalul subscrierilor companiei FATA Asigurări, 88% din afacerile asigurătorului AEGON Asigurări de Viaţă sau circa 84% din totalul business-ului CARPATICA Asig au fost realizate în afara ariei Capitalei şi a judeţului Ilfov.

De asemenea, este demn de menţionat faptul că pentru majoritatea societăţilor de asigurare de viaţă ponderea majoritară a afacerilor este realizată în cele 40 de judeţe (excluzând Bucureşti-Ilfov) care alcătuiesc România: AXA Life Insurance (75%), SIGNAL IDUNA (74%), ING Asigurări de Viaţă (peste 66%), EUREKO (60%).

Pentru societăţile de asigurare în al căror portofoliu predomină poliţe de tip non-life, clienţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov au generat mai multe venituri din prime, raportat la cei din restul ţării: GARANTA (95%), OMNIASIG (57%).

Cele mai citite

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă