12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGazul metan aduce în Prahova noi investitori

Gazul metan aduce în Prahova noi investitori

Cîteva mii de familii din sudul judeţului Prahova, din localităţile Şirna, Tinosu, Poienarii Burchii şi Gorgota, precum şi agenţii economici din zonă au la dispoziţie de ieri posibilitatea alimentării cu gaz metan, rod al unei investiţii care în final va ajunge la 7 milioane de euro, realizată de firma Megaconstruct SA, operator autorizat de gaze naturale. „E zona judeţului cea mai puţin dezvoltată economic, acea parte de 30% a judeţului ce înseamnă câmpie. De-a lungul timpului nimeni nu s-a ocupat de dezvoltarea acestei zone care este cea mai săracă, fără apă, canalizare, gaze. Programul Consiliului Judeţean Prahova presupune aducerea în parametri normali a acestei zone, ce are 100.000 locuitori, până în anul 2020”, a declarat vineri, prezent la pornirea alimentării cu gaz metan in localitatea Şirna, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Lucrările au pornit în aprilie 2012, finanţarea lor fiind asigurată de Megaconstruct. Cătălin Ivan, director general al acestei firme menţionează că recuperarea investiţiei va avea loc în 5-7 ani. In primă are loc racordate a 8.300 de imobile din localităţile Şirna, Tinosu, Poienarii Burchii şi Gorgota. Lungimea totală a reţelei cuprinse în această primă etapă este de 68 kilometri.
Intr-o a doua etapă care începe în acest an şi se va încheia în 2015, Megaconstruct va extinde reţeaua în localităţile Balta Doamnei, Drăgăneşti, Gherghiţa, Dumbrava, Olari şi Puchenii Mari, necesarul investiţiei fiind de 4,82 milioane euro. Aici vor fi cuprinse 13.411 imobile.

Gazele aduc noi investitori

Posibilitatea racordării la reţeaua de gaz metan va face atractivă pentru investitori zona, afirmă Mircea Cosma. „Este vorba de orientarea investitorilor către câmpie nu către munte. Nu o să vedeţi firme mari care îşi deschid capacităţi de producţie în zona de munte”, afirmă el. Oportunităţile sunt mari pe zona de prelucrare a produselor agricole, precum sere, mori, fabrici de conserve, etc, căci zona este bazinul legumicol al Bucureştiului.
Potrivit lui Cătălin Ivan, vineri s-a semnat un prim contract de alimentare cu gaz a serelor Tinosu, cu suprafaţă de 10.000 metri pătraţi. Dezvoltarea economică a zonei va duce la apariţia locurilor de muncă, va creşte bunăstarea locuitorilor care, astfel, vor deveni interesaţi să treacă de la metoda clasică de încălzire, cu lemne, la cea mai modernă, cu gaz metan, spun cei doi. „Din experienţă vă spun că în primii trei ani se racordează aproximativ 50% din locuitori, procentaj care ajunge în 10 ani la 90%”, spune Cătălin Ivan. Proiectul nu ar fi fost posibil fără acordul dat de Petrom de racordare la magistrala de gaz operată de această firmă şi fără găsirea unui operator cu capacitate financiară şi de execuţie, respectiv a firmei Megaconstruct, spune Mircea Cosma.

Reţea pentru cel puţin 50 de ani

Conductele sunt realizate din PEHD (polietilenă de înaltă densitate) a căror pereţi au o grosime ce ajunge la peste 2 centimetri. Acestea sunt îngropate sub limita de îngheţ a solului. „Durata de viaţă a acestora este de 50 de ani, cel puţin dublă faţă de cele din oţel”, au explicat specialiştii prezenţi. Conductele sunt fabricate în Olanda şi România, au o lungime individuală de 12 metri şi sunt sudate cap la cap cu ajutorul unor echipamente speciale. Diametrul nominal al acestora va fi de până la 25 de centimetri.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă