-1.7 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăGăselniţele Finanţelor: impozitul pe "activ biologic"

Găselniţele Finanţelor: impozitul pe „activ biologic”

Inovaţia permite Finanţelor să perceapă impozte nu doar persoanelor juridice ce activează în domeniul agriculturii, zootehniei, pomiculturii, pisciculturii etc ci oricărui ţăran care are în ogradă un număr de animale mai mare decât cel stabilit în prevederile publicate zilele trecute. Potrivit consultantului fiscal Gabriel Biriş, de la firma Biriş Goran, spre exemplu, deţinătorul unui număr de 50 de bovine urmează să plătească un impozit de 7.300 lei pe an pe baza normelor de venit. Desigur el va putea să aleagă şi plata impozitului în contabilitatea în partidă simplă. Până în prezent persoanele fizice cu activităţi în agricultură nu plăteau impozit, ci doar unul de 2% în situaţia în care îşi vindeau produsele unei persoane juridice. Plata impozitelor se va face inclusiv pentru perioada scursă de la începutul anului chiar dacă pachetul de măsuri intră în vigoare la data de 1 februarie.

O altă noutate: maşinile de lux rămân neamortizate

Incă o dovadă a faptului că fiscalitatea creşte (după cum afirmă consutantul Gabriel Biriş) e limitarea sumelor aferente amortizărilor la vehiculele până la 9 locuri. In vechiul sistem o firmă putea să îşi repartizeze pe parcursul a 3-6 ani amortizarea autoturismului, indiferent de valoarea acestuia. Noile prevederi liitează la 1.500 de lei lunar suma reprezentată de amortizare. „Vor putea fi amortizate integral doar autoturismele cu valoare mai mică de 25.000 de euro”, crede Gabriel Biriş.
Dan Schwartz, consultant fiscal al firmei Scot & Company Consulting afirmă că deţinătorii autovehiculelor de lux fie vor trebui fie să se mulţumească cu amortizarea parţială a vehiculului, fie să extindă dincolo de 6 ani perioada amortizării, posibilitate care nu se ştie însă dacă ar fi acceptată de Fisc. Dan Schwartz critică măsura: „Oficialităţile se plimbă în maşini de lux plătite din banii contribuabilor, iar directorii de firmă trebuie să îşi plătească din buzunar maşina”, explică acesta filozofia fiscală a Guvernului.

Modificări la plata impozitului

Dacă până în prezent micile companii cu cifră de afaceri sub 100.000 de euro şi mai puţin de 9 angajaţi aveau posibilitatea de a plăti fie impozit pe profit, fie pe venit (egal cu 3% din cifra de afaceri) de la 1 februarie, firmele cu cifra de afaceri mai mică de 65.000 de euro, vor fi obligate să treacă la plata impozitului pe venit.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...

Netanyahu le este recunoscător lui Trump și Biden pentru sprijinul dat în „eliberarea ostaticilor” din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al...

Ilie Bolojan ar fi favorabil candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale: Câștigătorul se tranșează la vot

Ilie Bolojan a declarat la Europa FM, referitor la o eventuală interzicere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, că el este de...
Ultima oră
Pe aceeași temă