25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFT: Criza din Romania s-a accentuat, in urma victoriei lui Basescu

FT: Criza din Romania s-a accentuat, in urma victoriei lui Basescu

Romania s-a scufundat si mai mult in incertitudinea politica luni, dupa ce presedintele Traian Basescu a fost declarat invingator la diferenta foarte mica la alegerile de duminica, in timp ce sustinatorii adversarului sau au refuzat sa accepte rezultatul si au evocat fraude, comenteaza Financial Time, monitorizat de NewsIn.

Rezultatul surpriza a contrazis exit-pollurile si a trimis unde de soc pe pietele financiare din Romania, ducand la o scadere cu 3% a actiunilor si o usoara depreciere a leului fata de euro.

Rezultatul alegerilor lasa Romania, afectata de recesiune, cu un presedinte a carui victorie este disputata si cu un guvern interimar, in conditiile in care Bucurestiul se confrunta cu presiuni din partea partenerilor din Uniunea Europeana si din partea Fondului Monetar International pentru reforme ale bugetului, potrivit FT. "In Romania exista instabilitate si incertitudine. In aceste conditii, nu imi pot imagina cine ar vrea sa fie ministru de finante", a subliniat analistul politic Dorel Sandor.

Alegerile au intervenit dupa o campanie dura, in care Basescu si rivalul sau, Mircea Geoana, s-au acuzat reciproc de coruptie.

Geoana parea favorit in cursa, dupa ce a obtinut sustinerea candidatului PNL, Crin Antonescu, care a ocupat a treia pozitia dupa primul tur de scrutin. Dar mesajul sau de "unitate" a fost subminat de o serie de greseli, printre care o intalnire noaptea cu un om de afaceri controversat, cu cateva zile inainte de scrutin, comenteaza FT. Pentru multi romani, acest lucru a reprezentat reamintirea legaturilor stranse dintre baronii PSD si oamenii de afaceri importanti.

Multi din elita bucuresteana au sperat ca Geoana va castiga, crezand ca va putea oferi stabilitate prin formarea unui nou guvern, pentru a inlocui executivul care s-a prabusit in octombrie. Social-democratii lui Geoana si liberalii lui Antonescu ar fi avut majoritate parlamentara impreuna.

La polul opus, aliatii parlementari ai lui Basescu, democrat-liberalii, nu dispun de majoritate iar abordarea fara compromisuri a presedintelui a indepartat potentiali aliati. Basescu a esuat de doua ori in a numi un nou premier. Daca mai esueaza de doua ori, are dreptul sa convoace alegeri anticipate.

Alina Mungiu-Pippidi, directorul centrului de reflectie Societatea Academica Romana, considera ca Basescu ar trebui sa puna capat luptelor interne si sa le intinda o mana rivalilor politici, inclusiv PSD. "Nu cred ca tara poate astepta (un guvern – n.red.). Cred ca Basescu stie acest lucru", a spus ea.

Criza creste presiunea asupra economiei, care se va contracta, potrivit estimarilor, cu intre 7,5% si 8% anul acesta, cea mai puternica recesiune din UE, cu exceptia statelor baltice. Acordarea unei transe, in valoare de 1,5 miliarde de euro, din pachetul FMI-UE a fost amanata in octombrie, cand s-a prabusit guvernul, inainte de a putea pune in aplicare reforme-cheie si de a trasa bugetul pentru anul 2010.

Nu este clar daca actualul guvern interimar are mandat politica pentru a implementa masurile severe pe care le cere FMI, inclusiv reducerea deficitului bugetar de la circa 7,3% anul acesta la 5.9% anul viitor. Guvernul a luat imprumuturi cu dobanzi mari de la banci comerciale pentru a umple golul lasat de suspendarea creditului FMI si ar putea face din nou acest lucru.

Liviu Voinea, directorul organizatiei Grupul de Economie Aplicata (GEA) a avertizat ca daca aceasta situatie cu FMI persista pentru mai multa de inca trei luni, "costurile acestei crize politice vor fi aproape de necrezut".

"Pentru investitori este important sa fie un guvern stabil. Si se pare ca nu vom avea acest lucru", a subliniat Gyula Toth, analist pentru Europa de Est la Unicredit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă