5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFranks: Suntem foarte îngrijoraţi în privinţa problemei arieratelor

Franks: Suntem foarte îngrijoraţi în privinţa problemei arieratelor

FMI este foarte îngrijorat în privinţa problemei arieratelor sectorului public, care afectează şi sectorul privat şi revenirea economiei, a declarat, sâmbătă, şeful misiunii instituţiei financiare în România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

“Suntem foarte îngrijoraţi în privinţa problemei arieratelor şi după cum ştiţi există şi o acţiune precursoare în acest sens. Am lucrat progresiv. Aceasta este o chestiune pe care vom continua să o subliniem: a avea arierate în sectorul public nu face rău numai sectorului public, ci şi celui privat şi revenirii”, a spus Franks, la un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversării a 130 de ani de activitate a instituţiei.

Potrivit oficialului FMI, Ministerul Finanţelor are o rezervă de lichiditate (cash buffer) suficientă.

“Vom lucra foarte atent pentru a ne asigura că există un buffer suficient”, a afirmat Franks, întrebat dacă rezerva de lichiditate nu s-a diminuat după plata unor arierate.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, joi, că a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate în valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane lei vor fi acordate spitalelor şi 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor.

“În zilele următoare se vor realiza deschideri de credite bugetare de încă 947 milioane lei, pentru plata datoriilor la medicamente, cu şi fără contribuţie personală, la servicii medicale şi la dispozitive medicale”, anunţa MFP.

Plata datoriilor către sistemul sanitar este necesară pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul cu FMI, de 914 milioane euro.

Şeful misiunii de evaluare a FMI a declarat la finele ultimei misiuni de evaluare că board-ul FMI va aproba eliberarea următoarei tranşe, de 914 milioane euro, din acordul stand-by după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, printre care figurează şi plata arieratelor.

Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut.

Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă