Guvernul trebuie să grăbească privatizările şi numirea managerilor privaţi la companiile de stat pentru a schimba definitiv sistemul în care băieţii deştepţi se bucură de profituri nemeritate, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Jeffrey Franks.
„Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din sectorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg plătesc aceste activităţi ineficiente”, a spus Franks.
Şeful misiunii FMI spune că a văzut destulă determinare din partea miniştrilor şi autorităţilor române în general pentru grăbirea procesului de privatizare şi numirea managementului privat la companiile de stat, dar crede că este nevoie de mai multă acţiune şi definitivarea legislaţiei până la finele anului.
Săptămâna trecută, în urma discuţiilor cu FMI, Ministerul Economiei a anunţat că Hidroelectrica va trimite până la sfârşitul anului notificări privind încetarea la primul termen posibil a contractelor bilaterale care nu au fost încheiate pe bursa de electricitate. Decizia vine la capătul a peste un deceniu în care miliarde de euro cuvenite contribuabililor au fost cedate aşa-numiţilor „băieţi deştepţi” sub pretextele că sunt singurii dispuşi să cumpere volume mari sau că întreprinderile lor ar fi importante pentru economia naţională.
Unele dintre contracte au fost reînnoite chiar anul trecut şi, teoretic, nu pot fi reziliate până în 2018. Însă Hidroelectrica a fost nevoită deja să activeze clauza de forţă majoră, după ce nu a reuşit să producă atât cât a promis că vinde.
Presiunile FMI au venit după ce, luna trecută, şi Comisia Europeană a avertizat România, prin vocea vicepreşedintelui Joaquin Almunia, că scurgerea de bani din Hidroelectrica trebuie să înceteze. „Sigur, nu ne interesează doar Alro şi Sidex Galaţi, unde sunt convins că lucrurile nu pot fi considerate ajutor de stat, dar în mod deosebit contractele care sunt încheiate cu firme care au un birou şi un telefon şi primesc, că au contracte uriaşe de la Hidro, trebuie analizate şi văzut dacă se înscriu în regulile de competiţie europeană. Dacă nu, vor trebui anulate şi plătite daunele corespunzătoare”, a spus preşedintele Traian Băsescu.