21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFrancul elveţian a atins un nou record faţă de leu: 4,0865 lei....

Francul elveţian a atins un nou record faţă de leu: 4,0865 lei. Ce faci dacă ai credit în franci

Francul elveţian a atins un nou maxim istoric, referinţa publicată de BNR, de 4,0865 unităţi, fiind cu 6,44 bani peste cursul de schimb valabil marţi, după ce moneda elveţienă a continuat să se întărească faţă de cea europeană, informează Mediafax.

În sesiunea precedentă, paritatea a fost de 4,0221 lei/franc elveţian.

Leul s-a depreciat în acest an cu 19,4% faţă de moneda elveţiană, de la 3,4211 lei/euro la finalul lunii decembrie 2010.

Faţă de începutul anului 2010, moneda naţională înregistrează o pierdere de 43,8%. Înaintea declanşării crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzacţiona pe piaţa românească în jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea în raport cu acea referinţă se ridică la circa 85%.

În raport cu euro, leul s-a apreciat uşor în prima parte a zilei, iar BNR a anunţat un curs de referinţă cu 0,5 bani mai redus, de 4,2620 lei/euro.

Leul a câştigat teren şi în raport cu moneda americană, iar paritatea oficială a scăzut cu 2,63 bani, de la 2,9892 lei/dolar la 2,9629 lei/dolar.

Cursul a scăzut la 4,2550 lei/euro la deschiderea şedinţei interbancare de miercuri, însă în prima oră a revenit peste nivelul de 4,2600 lei/euro, într-o piaţă cu volume foarte mici de tranzacţionare, deprecierea uşoară fiind determinată indirect de întărirea francului elveţian în raport cu euro.

La jumătatea zilei, băncile cotau euro la 4,2615 – 4,2635 lei/euro.

„Sentimentul rămâne uşor negativ, în condiţiile în care francul continuă să se aprecieze în raport cu euro, chiar şi după ce Banca Naţională a Elveţiei a anunţat noi măsuri de combatere a acestui trend. Eu cred că situaţia e mai gravă ca în 2008, pentru că atunci a fost o criză a băncilor, care au fost salvate de către state, însă acum statele au probleme. Pe ele cine le mai salvează?”, a spus un dealer.

Valutele din regiune afişau corecţii de circa 0,5% în raport cu euro.

Dobânzile de referinţă publicate miercuri pentru plasamentele pe o zi au coborât de la 4,42 – 4,92% la 4,28 – 4,78%, iar randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut de la 4,37 – 4,87% la 4,25 – 4,75%.

OTP Bank, prima bancă ce oferă clienţilor cu credite în franci reducerea dobânzii şi amânarea plăţii principalului

OTP Bank propune clienţilor reducerea cu un punct procentual a dobânzii pe un interval de şase luni-doi ani şi amânarea plăţii principalului pe un termen de până la doi ani pentru clienţii care au contractat credite în franci elveţieni, pentru a contrabalansa aprecierea puternică a francului.

Banca Naţională a Elveţiei a anunţat noi măsuri de combatere a aprecierii francului

Banca Naţională a Elveţiei a anunţat miercuri noi măsuri de combatere a aprecierii francului, printre care se numără creşterea lichidităţii pe piaţa monetară şi efectuarea unor tranzacţii valutare swap.

„Supraevaluarea masivă a francului elveţian ameninţă dezvoltarea economiei în Elveţia şi a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preţurilor”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Banca centrală a arătat că va urmări atent evoluţiile de pe piaţa valutară şi, dacă va fi necesar, va lua noi măsuri de combatere a aprecierii francului.

Banca Naţională a Elveţiei a surprins pieţele cu o săptămână în urmă, când a redus dobânzile în banda 0-0,25%, respectiv „cât mai aproape de zero”, şi a anunţat că va creşte semnificativ volumul de franci din piaţa monetară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă