0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFOTO Cele mai periculoase plaje din lume. Vezi ce riscuri mortale îi...

FOTO Cele mai periculoase plaje din lume. Vezi ce riscuri mortale îi pândesc pe turişti

Sunt plaje superbe cu nisip fin şi ape limpezi, dar apele din preajma lor ascund pericole mortale. Rechini, meduze otrăvitoare, crocodili de apă sărată sunt doar câteva dintre pericolele care îi pândesc pe turiştii temerari care le vizitează. Cotidianul Daily Telegraph a realizat un top al celor mai periculoase plaje din lume.

Insula Fraser, Australia
Apele din jurul Insulei Fraser, situată în afara coastelor statului Queensland din estul continentului australian, sunt certificate ca fiind zonă interzisă. Acolo pot înota doar temerarii care vor să aibă de-a face cu rechini, meduze otrăvitoare sau crocodili de apă sărată. În plus aici riscă să fie prinşi de curenţi puternici. Cine vrea să se aventureze în interiorul insulei va trebui să se ferească de păianjeni otrăvitori, precum şi de câinii dingo, care pot ataca, ocazional, oamenii.
Insula Fraser este cea mai mare insulă de nisip din lume şi face parte din Rezervaţia Mondială a Biosferei fiind inclusă în patrimoniul natural internaţional. Este singurul loc din lume unde pădurea tropicală creşte din nisip, comentează autorul articolului.
De asemenea, pe insulă se află jumătate din lacurile de pânză freatică cunoscute în lume, cel puţin 40, cel mai mare fiind lacul Boomanjin. Ceea ce este interesant este că în mijlocul apelor Pacificului se află o insulă de numai 120 de km lungime şi 30 km lăţime, plină de lacuri cu apă dulce şi izvoare cristaline.

Gansbaai, Africa de Sud

Această parte a lumii este teritoriul rechinului Marele Alb. Gansbaai este un mic sat pescăresc în sudul Africii de Sud, la Oceanul Atlantic. La câţiva kilometri în largul coastei se afla Shark Alley, un mic canal de apă între Insula Dyer şi Rock Gheizer. Acesta este locul unde se adună an de an, între aprilie şi septembrie, sute de exemplare de rechini Marele Alb atraşi de cele circa 60.000 de foci care populează insula Dyer aflată cam la 10 km de Gansbaai. Mulţi turişti vin ca să vadă aşa-numitul prădător suprem şi fac scufundări în cuşcă ca să îl vadă în mediul lui.

Hanakapiai, Hawaii
Plaja Hanakapiai, situată în Kuai, Hawaii, este o plaja superbă cu nisip fin. Însă turiştii evită să intre în apă, aici găsindu-şi sfârşitul de-a lungul timpului 83 de persoane, din cauza valurilor şi curenţilor extrem de puternici.

Plaja Boa Viegem, Brazilia

Plaja Boa Viagem este una dintre cele mai aglomerate din Brazilia. Turiştii au posibilitatea să se bronzeze pe parcursul întregului an. Plaja din Recife ar putea fi un paradis, însă realitatea a dezvăluit că este o adevărată plajă a morţii. Începând cu 1992, au fost cel puţin 50 de atacuri ale rechinilor, din care 19 au fost fatale. Ecologiştii spun că aceste atacuri au apărut din cauza distrugerii ecosistemului acvatic din zonă, care a dus la lipsa sursei de hrană pentru rechini. Iar dacă asta nu era de ajuns oraşul are şi el probleme cu crimele.

Plaje din Queensland si din Teritoriul de Nord al Australiei
În fiecare an, între octombrie şi aprilie, roiuri de meduze australiene forţează închiderea a sute de plaje în nordul Australiei. Meduza australiana este cea mai veninoasă vieţuitoare cunoscută, tentaculele ei având suficiente toxine pentru a omorî 60 de persoane. Înţepăturile sunt atât de dureroase încât unele victime suferă de stop cardiac înainte de a ajunge la ţărm. Din anul 1885, peste 5.500 de decese au fost atribuite acestei vieţuitoare.

Volusia County, Florida
Potrivit International Shark Attack File (ISAF), o bază de date despre atacurile rechinilor, în largul coastei ţinutului Volusia din Florida au fost raportate mai multe atacuri de rechini neprovocate decât în toată Africa de Sud – adică 235 în total, din 1882. Însă niciunul nu a fost mortal. Cele mai multe dintre victime, dintre care surferii au reprezentat 60%, au fost muşcate în special în zona picioarelor, fie dimineaţa foarte devreme, fie dupa-amiază târziu, deoarece valurile sunt mai puternice la aceste ore.

Plaja Chowpatty, India
Plaja Chowpatty din Mumbai a fost cunoscută ca fiind una dintre cele mai poluate din lume, iar apele mării de aici sunt improprii înotului. Cu toate acestea, plaja nu ar trebui evitată la începutul lunii septembrie, atunci când locuitorii din Mumbai vin pentru celebrul Festival hindus Ganesha Chaturthi.

Plaja Copacabana, Brazilia

Este celebră pentru meciurile de fotbal şi pentru fetele frumoase care fac plajă aici. Însă Plaja Copacabana este un adevărat magnet pentru hoâi, aici având loc foarte multe furturi şi jafuri. Turiştilor li se recomandă să îşi lase portofelul şi aparatul de fotografiat în seiful de la hotel. Jafurile au reuşit să „eclipseze” atacurile rechinilor din larg, începând din 1931 au avut loc doar şase atacuri ale rechinilor.

Atolul Bikini, Insulele Marshall din SUA

Atolul Bikini este situat în vestul Insulelor Marshall, în centrul Oceanului Pacific. Format din 20 de insule mici de coral, a fost administrat de Statele Unite începând cu 1947, ca parte a acestora. Statele Unite au folosit atolul pentru testarea armelor nucleare între 1946-1958. Cei 167 locuitori au fost mutaţi înainte de teste şi au revenit în 1969, dar au fost evacuaţi din nou în 1978, din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor. Purificarea aerului a continuat, iar în 1997 zona a fost declarată sigură pentru locuit. Atolul a devenit parte a Republicii Insulelor Marshall în 1979. Principalele pericole pentru turişti sunt rechinii şi radiaţiile.

Triunghiul roşu, California

Triunghiul Roşu din California se intinde din Marin County, la nord de San Francisco, pana la tarmul accidentat din Cambria, la sud de Big Sur, cuprinzand 8.564 kmp de ocean. Numele şi l-a primit din cauza atacurilor rechinilor, care sunt mai dese de la sfârşitul lui august şi până în noiembrie, când „marele alb” vine să se hrănească cu pui de focă şi de leu-de-mare. Acesta este locul a 11% din atacurile a rechinilor Marele Alb asupra oamenilor, înregistrate de ISAF. În ciuda atacurilor rechinilor zona a rămas foarte populară printre surferi.

Kilauea, Hawaii

Plajele cu nisip negru din Hawai atrag mulţi turişti. Acestea sunt situate la poalele vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume Acest Vulcan continuă să erupă din anul 1983, iar lava se varsă în ocean. Tot aici au fost 102 atacuri neprovocate ale rechinilor, din care 8 au fost fatale.

Plaja Zipolite, Mexic
Unii pretind că numele de „Zipolite” provine din dialectul aztec şi înseamnă „plaja mortului”. Această plajă mică cu nisip fin este foarte populară printre nudişti, dar mai este renumită şi din cauza valurilor mari şi a curenţilor foarte periculoşi. Au fost foarte multe decese printre temerarii care s-au avântat în larg. În 1995 s-a înfiinţat o echipă de salvamari, iar numărul deceselor a scăzut considerabil.

Plajele de pe fluviul Amazon, Brazilia
O baie în Amazon este foarte periculoasă pentru că puteţi întâlni în apă piranha, peşti electrici sau anaconda.

Staithes, Marea Britanie
Plaja Staithes din Yorkshire a picat de 19 ori testele privind calitatea apei în ultimii 23 de ani.  Din cauza apelor poluate, 41 locaţii din Marea Britanie nu au reuşit să îndeplinească standardele europene de bază, în conformitate cu cerinţele Societăţii de Conservare a Vieţii marine (Marine Conservation Society – MCS). Printre acestea se numără şi Looe din Cornwall, St Andrews din Fife, şi Anne St din Blackpool. Riscurile scăldatului în ape poluate? Diaree acută, ecoli, meningita, febra tifoida si hepatita.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă