» SIF5 Oltenia va plati dividende de 8,2 milioane de euro pentru 2008, gratie afacerii cu Ford, din care a incasat 18 milioane de euro. Societatea estimeaza ca va incasa alte 20 milioane de euro din dividende. SIF Oltenia isi va lichida in perioada urmatoare detinerile la societatile inchise aflate in reorganizare sau in faliment.
Actionarii SIF5 Oltenia au votat in cadrul AGA de sambata acordarea de dividende in valoare bruta de 0,06 lei/actiune, aferente anului 2008. Suma pe care trebuie sa o plateasca societatea in perioada urmatoare se ridica la 8,2 milioane de euro. Potrivit rezultatelor financiare, SIF Oltenia a obtinut in 2008 un profit net scriptic de 87,6 milioane de lei (20,6 milioane de euro). Consiliul de Administratie (CA) a propus sa nu plateasca dividende, mai ales ca lichiditatile insumau la inceputul anului doar doua milioane de euro. La inceputul lunii aprilie, insa, SIF Oltenia a incasat 18 milioane de euro din partea Ford pe pachetul de 22,06% de la Automobile Craiova SA (ACSA), ceea ce face posibile atat plata dividendelor, cat si investitiile. In plus, SIF Oltenia estimeaza incasarea de dividende in valoare de 20 milioane de euro in contul detinerilor la alte societati. "Activul unitar net pe anul trecut s-a depreciat cu 59,06%, astfel incat profitul era scriptic, pentru ca deprecierea a fost trecuta intr-un cont de rezerva.
Actionariatul s-a redus
cu 200.000 persoane
In conditiile actuale, insa, avem bani pentru dividende si investitii", a explicat Tudor Ciurezu, vicepresedintele CA. Tot sambata, actionarii au votat si pentru completarea celui de-al saptelea loc in CA, pentru care au candidat Doru Mihai Lupoae si Margareta Racovita – oamenii lui Catalin Chelu –, care au obtinut insa 26,19%, respectiv 48,2% din voturile valabil exprimate, nici unul neobtinand cvorumul pentru validare. Actionarii cu drept de vot au insumat 11,6% din SIF Oltenia, fara grupul de 8,58% din SIF – suspendat la vot pe motiv ca actioneaza concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu. Actionariatul SIF Oltenia s-a redus in ultimul an cu 200.000 de persoane, insa investitorii nerezidenti si-au sporit detinerile de la 21,4% la 23,1% din SIF. "Asta contrazice asa-numita fuga a investitorilor straini", spune vicepresedintele Tudor Ciurezu. Acesta este impotriva recentelor initiative de ridicare a pragului de detinere de 1%, pe motiv ca in multe cazuri nu se intruneste cvorumul necesar adoptarii anumitor decizii. "Din cei 5,8 milioane de actionari, 668 sunt persoane fizice care detin 45,2% din SIF. Impreuna cu actionarii care detin peste 10.000 de actiuni, avem un cvorum de 66,6%, suficient pentru adoptarea oricaror decizii importante", a spus Ciurezu.
La sfarsitul anului 2008, SIF Oltenia detinea actiuni la 38 de astfel de societati, a caror valoare nominala era de 34,6 milioane de lei.
Lichidari
SIF lichideaza detineri falimentare de 8 milioane de euro. SIF Oltenia isi va lichida in perioada urmatoare detinerile la societatile inchise aflate in reorganizare sau faliment. "Este vorba de detineri la societati inchise, evaluate la 25 milioane de lei, pe care le vom scoate la licitatie, pentru ca ne costa mult administrarea lor. Daca nu va cumpara nimeni aceste actiuni toxice, ele vor fi vandute contra unor sume modice unei societati detinute 100% de SIF. In acest fel, ne reducem impozitul pe profit cu doua milioane de euro", a anuntat Dinel Staicu, presedintele CA.