6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFord investeste 250 milioane de euro la Craiova

Ford investeste 250 milioane de euro la Craiova

» Majorarea de capital se va face printr-un off-shore din Olanda, care devine practic patronul fabricii de la Craiova.

» Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, s-a opus majorarii, pe care o conditioneaza de vanzarea pachetului de 22% din capitalul actual al firmei.

Consiliul de administratie (CA) al Automobile Craiova SA (ACSA) a aprobat in sedinta de ieri majorarea capitalului social al Ford Romania SA cu suma de 250 milioane de euro, au anuntat reprezentantii gigantului american. "Prin aceasta majorare de capital, Ford pune la dispozitie o suma semnificativa necesara indeplinirii obligatiilor din Contractul de Privatizare, care prevad o investitie de 675 milioane de euro pentru transformarea uzinei din Craiova intr-un centru de productie auto de ultima generatie", se arata intr-o informare trimisa de McGuireWoods, compania care reprezinta Ford.

Conform Oficiului Registrului Comertului (ORC), ACSA este actionar 100% la Ford Romania SA – care are la ora actuala un capital social de 26,2 milioane de lei (6,15 milioane de euro), impartit in 1,49 milioane actiuni. ACSA are in actionariat Ford Motor Company (SUA) – 72,4%, SIF Oltenia – 22,06% si alti actionari persoane fizice – 5,5%, capitalul social fiind impartit in 18,9 milioane de actiuni. La majorarea capitalului social nu participa insa ACSA si, in subsidiar, Ford Motor Company (FMC), ci o terta persoana juridica, Ford Capital B.V., un off-shore infiintat de gigantul Ford in 1990, conform siteurilor de business din Olanda, care "detine actiuni in foarte multe dintre companiile create de Ford", dupa cum informeaza reprezentantii companiei. Banii ar urma sa fie la dispozitia Ford Romania "in maximum cinci zile". Conform procedurilor, majorarea capitalului social trebuie aprobata de AGA. Se vor emite circa 60 milioane de actiuni noi, iar pentru a-si mentine nivelul detinerii, actionarii minoritari pot subscrie la majorarea de capital. In cazul in care acestia nu subscriu, actiunile se vor anula si Ford Capital B.V. ar detine 97,6% din Ford Romania SA, urmand ca actionarii de la ACSA sa ramana cu restul de 2,4%.

» SIF Oltenia se opune
La sedinta de ieri, actionarul minoritar SIF Oltenia a votat impotriva majorarii de capital, lasand sa se inteleaga ca nu va participa la aceasta. "Nu am putut sa fiu de acord pentru ca, in aceste conditii, ACSA ramane cu 2,4%, iar indirect SIF Oltenia are doar 0,3%. Ce ar insemna sa ne faca la fel si BCR sau alte societati la care SIF Oltenia este actionar? Nu excludem posibilitatea sa contestam in instanta hotararea in cazul in care nu ne intelegem cu ei pentru vanzarea pachetului detinut de SIF Oltenia. Pai, daca tot iau 97,6% prin majorarea capitalului social, mai bine o vindeam de tot cu suma asta si luam si noi partea noastra proportional. Apoi, daca firma asta are datorii uriase si creditorii ne executa fabrica?", a declarat Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia. Reprezentantii Ford sustin ca firma "nu are nici un fel de datorie".

 

Anul trecut, SIF Oltenia a incercat sa vanda pe piata internationala detinerea la Ford contra sumei de 30 milioane de euro, trei fonduri de investitii fiind interesate, dar afacerea nu s-a mai incheiat. Surse din fabrica sustin ca primele transporturi cu noile linii de productie au ajuns inca de la sfarsitul anului trecut. Vechile linii au fost taiate si unele au ajuns la Remat. Unele din ansamblurile functionale este posibil sa fie vandute pe piata second-hand a tehnologiei, pentru a se scoate macar o parte din bani pe ele. In ceea ce priveste finantarea, reprezentantii companiei nu au spus daca provin din rezervele proprii sau din credite. Cu imprumutul de la BEI – pentru care Ford a cerut garantie guvernamentala din partea statului roman –, programul de investitii asumat la Craiova ar fi aproape complet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă