» Guvernul cere solutionarea rapida a contestatiilor la licitatiile de atribuire a contractelor finantate cu ajutorul UE.
» Executivul negociaza dobanzi mai mici la creditele pentru agricultura si sprijina cu 100 milioane euro consiliile locale.
» Ministerul Agriculturii propune CEC un parteneriat pentru creditarea taranilor.
Guvernul va modifica legislatia in domeniul achizitiilor publice pentru reducerea termenelor de analiza si solutionare a contestatiilor depuse la licitatiile de atribuire a contractelor finantate cu ajutorul UE. In ultima sedinta de Guvern, premierul Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca foarte multe institutii reclama ca rezultatele licitatiilor de atribuire a contractelor finantate cu sprijinul UE sunt contestate de firmele participante doar pentru a impiedica ofertantul castigator sa deruleze proiectul, iar procedurile in vigoare includ termene prea lungi pentru analiza. si Ministerul Agriculturii va propune scurtarea termenelor pana la care se pot depune si solutiona contestatii, precum si introducerea unor penalitati "apasatoare" in cazul contestatiilor nefondate, intrucat procedurile actuale intarzie derularea proiectelor SAPARD.
Negocieri cu bancile
Guvernul va discuta cu bancile despre reducerea dobanzilor la creditele pentru agricultura si va aloca aproximativ 100 milioane euro din bugetul de stat pentru sprijinirea consiliilor locale care au contractat deja fonduri SAPARD si necesita bani pentru a asigura cofinantarea aferenta.
Credite pentru tarani
Ministerul Agriculturii va propune un parteneriat Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) prin care banca sa acorde credite taranilor, garantate de minister. Totodata, ministerul va acorda un sprijin financiar care sa acopere costurile fermierilor cu dobanzile si comisioanele bancare. Ministrul Decebal Traian Remes a discutat deja cu premierul Tariceanu pe aceasta tema, iar o discutie cu conducerea CEC va avea loc la mijlocul acestei saptamani. "Aceasta categorie (fermierii – n.r.) nu e sprijinita deloc prietenos de restul bancilor, pentru ca au tot felul de capitaluri si active pe care bancile nu prea le iau in considerare. Solutia va fi, pana la urma – pentru ca nici CEC-ul nu poate rezista singur -, un fond de garantare al Ministerului Agriculturii, care sa-i sprijine pe fermieri, daca nu au garantii atractive pentru CEC, si, probabil, si un ajutor de stat pentru costurile cu dobanda si comisioanele bancare, in sensul de a-i apropia de leu pe leu, cand restituie im-prumutul sa fie doar imprumutul", a declarat Decebal Traian Remes.