Economia Romaniei risca sa fie afectata atat de tensiunile din pietele financiare internationale, de preturile ridicate ale alimentelor si carburantilor la nivel mondial, cat si de propriile dezechilibre, care s-ar putea adanci in an electoral, avertizeaza Albert Jaeger, sefului misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Credem ca turbulentele internationale ar putea afecta Romania prin canalul financiar si prin cel comercial. Incetinirea cresterii economice mondiale va afecta statele emergente si implicit Romania", a afirmat Jaeger.
In plus, constructia bugetara pentru 2008 include venituri programate prea optimist, iar anumite initiative ce ar putea fi luate in contextul apropierii alegerilor ar creste cheltuielile bugetare si ar duce deficitul bugetar peste nivelul programat de Guvern, spune Jaeger.
Factura se plateste in 2009
Fondul estimeaza o crestere economica de 5,5% in 2008, mai prudenta fata de prognoza autoritatilor de la Bucuresti (6%), iar pentru 2009 cresterea s-ar putea tempera la 4,7%. Exista si un avantaj in incetinirea cresterii economice, in sensul ca ar putea tempera inflatia, potrivit FMI.
"Factura se va plati in 2009, cand FMI considera ca toate riscurile se aduna si explodeaza, iar Romania isi va incetini ritmul de crestere. Reculul economiei va fi adancit din cauza riscurilor interne, intr-un context international critic", spune Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Tanasescu spune ca recomandarile FMI pot fi interpretate ca un semnal de alarma, care se refera atat la politica fiscala si la blocarea reformelor structurale, cat si la posibilele cadouri electorale, de tipul bonusurilor, salariilor si reducerea fiscalitatii.
"Anul trecut deficitul de cont curent s-a adancit la circa 14% din PIB, avansul il consideram ca fiind nesustenabil si trebuie redus pe termen mediu", a spus Jaeger.
FMI estimeaza pentru sfarsitul anului o inflatie de 6,5%, cu mult (1,7%) deasupra intervalului tintit de BNR (2,8%-4,8%).
Recomandarile FMI
"Politica fiscala aferenta anului trecut a fost expansionista. Recomandam o tintire a deficitului bugetar la sub 2% din PIB (1,75%). Autoritatile au luat deja masuri pentru reducerea deficitului prin rectificarile efectuate (de la 2,75% la 2,25%), dar mai este loc de scadere", a spus Jaeger. "Politica fiscala trebuie sa fie orientata pe termen mai lung, nu de la o zi la alta. Autoritatile trebuie sa se concentreze pe 2009, si nu pe 2008", a adaugat Jaeger.
De asemenea, FMI recomanda BNR sa continue consolidarea politicilor monetare. "Credem ca exista sanse ca inflatia sa intre in intervalul tintit de BNR, daca vor fi luate masuri monetare si fiscale adecvate. Credem ca inflatia va reveni in interval la finalul anului 2009", a adaugat Jaeger.
RESTRUCTURARE
FMI s-ar putea retrage din Bucuresti
FMI ar putea renunta la reprezentanta sa din Romania, deoarece isi propune un amplu program de reducere a costurilor, iar tara noastra nu mai are un program cu Fondul. "FMI trece printr-un proces de restructurare, care implica reducerea costurilor. Biroul din Romania nu mai satisface unele criterii pentru a fi finantat. De pilda, Romania nu mai deruleaza in acest moment un program de finantare cu FMI, deci nu mai este eligibila pentru mentinerea unei reprezentante", spune Mihai Tanasescu. Reprezentantul Romaniei la FMI spune insa ca deocamdata nu s-a luat o decizie in acest sens.