25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI isi mentine prognoza privind redresarea economiei mondiale in 2010

FMI isi mentine prognoza privind redresarea economiei mondiale in 2010

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a mentinut, luni, estimarea privind redresarea economiei mondiale in prima jumatate a anului 2010, dar a avertizat in privinta riscurilor si a necesitatii de consolidare a situatiei financiare a bancilor. "Indiferent de politicile economice, datele privind cresterea economica si somajul vor fi proaste in 2009", a afirmat Strauss-Kahn la o conferinta la Montreal.

Potrivit Mediafax, el a aratat ca cel mai credibil scenariu este ca redresarea va avea loc in prima jumatate a anului 2010. Momentul de inversare a trendului economic va avea loc in septembrie-octombrie 2009, iar cresterea va incepe la sfarsitul anului. Concretizarea prognozei FMI depinde de aplicarea de catre state a strategiilor corespunzatoare", a adaugat Strauss-Kahn, avertizand ca cel mai mare risc este ca procesul de eliminare a activelor toxice din sistemele bancare sa dureze prea mult.

Experienta FMI in situatiile anterioare de criza au dovedit ca "redresarea nu poate avea loc pana cand nu este finalizat procesul de curatare a balantelor contabile din sectorul financiar", a mai spus seful FMI. El a avertizat totodata ca economii emergente precum Mexic, Columbia si Polonia au deficite de finantare uriase care, daca nu sunt rezolvate, le pun in pericolul de a intra in incapacitate de plata, iar problemele se pot extinde la nivel regional sau mondial.

Strauss-Kahn a precizat ca nu este vorba de aplicarea unor politici incorecte in aceste tari, ci de reducerea intrarilor de capital, ca efect al crizei. Seful FMI a mai spus ca recesiunea economica din cele mai sarace tari ale lumii poate conduce usor la tulburari sociale, instabilitate si chiar razboi, probleme care se pot extinde la nivelul economiei mondiale, chiar daca, in mod normal, acele state au o influenta redusa pe pietele financiare.

Fondul este pe cale sa creeze un sistem de avertizare timpurie, pentru a atenua impactul viitoarelor crize financiare. Strauss-Kahn a aratat ca unele tari sunt reticente fata de ideea publicarii de informatii privind sistemele lor bancare, dar ca Fondul va pregati sistemul de avertizare inainte de intalnirile care vor avea loc la Istanbul in aceasta toamna.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă