17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFitch: Sistemele bancare din Europa emergenta continua sa aiba probleme structurale

Fitch: Sistemele bancare din Europa emergenta continua sa aiba probleme structurale

Sistemele bancare din Europa emergenta continua sa aiba probleme structurale, potrivit Fitch Rating, care mentioneaza ca raportul ridicat intre credite si depozite in state precum Slovenia, Ungaria si intr-o anumita masura in Romania implica o dependenta mare de finantarile de la grupuri mama, anunta Mediafax.

Aceasta situatie poate fi atribuita, partial, structurii actionariatului. In urma crizei, grupurile mama au furnizat finantare subsidiarelor din Ungaria, tarile baltice si Romania, se arata intr-un raport al Fitch privind sistemele bancare din Europa emergenta.

In raportul care analizeaza situatia din 12 state din regiune se arata ca sistemele bancare cu un nivel ridicat de finantare si flexibilitatea capitalului, precum cele din Turcia, Cehia, Slovacia si Polonia au o situatie mai buna decat restul.

Pe de alta parte, sisteme bancare cum sunt cele din Lituania, Letonia si Romania par sa depinda mai mult de garantii pentru imprumuturi , pentru protejarea fata de riscurile de creditare, astfel incat sunt expuse la o scadere a valorii acestor garantii, cum e cazul celor imobiliare.

Raportul noteaza cresterea substantiala a costului creditelor neperformante in regiune, in perioada 2007-2009, Fitch anticipand ca majorarea reprezinta cel mai mare pericol pentru performantele bancilor in 2010.

Costul acestor riscuri variaza mult de la un sistem bancar la altul. Astfel, in tarile baltice, costul creditelor neperformante a erodat complet profiturile inainte de deducerea provizioanelor, in primul semestru din 2009, in timp ce alte sisteme bancare au avut capacitatea sa absoarba astfel de pierderi.

In Romania, costurile combinate suportate de primele doua mari banci din tara pentru imprumuturile neperformante au reprezentat circa 50% din profitul operational inainte de deducerea provizioanelor.

In prezent, intre sistemele bancare exista diferente si in privinta calitatii creditelor corporatiste si de retail.

Creditele corporatiste au o evolutie mai slaba, cu exceptia Turciei, Romaniei, Bulgariei, Cehiei si Slovaciei.

Agentia mai noteaza si faptul ca imprumuturile de consum negarantate reprezinta un factor puternic de influenta a calitatii activelor in Romania si Bulgaria, dar si in Turcia.

Intr-o anumita masura, evolutia creditelor de consum nu a fost, in mare parte, testata, in contextul declinului economic general care a urmat cresterii din ultimii ani, in conditiile in care bancile erau in mod traditional orientate catre imprumuturile corporatiste.

Creditele in valuta au dominat portofoliile de imprumut din tarile baltice, Croatia, Ungaria, Romania si Bulgaria.

In tari cu piata valutara libera, precum Ungaria, Romania si Polonia, deprecierea monedelor a avut un impact negativ asupra activelor, in primul semestru din 2009.

Fitch a notat totusi masurile autoritatilor de reglementare de majorare a nivelului minim al capitalului obligatoriu al bancilor, in state ca Romania si Bulgaria, rata de solvabilitatea de 12% fiind considerata adecvata, de catre agentie, pentru majoritatea tarilor emergente europene, in actualul mediu operational.

Cele mai citite

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă