5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFitch, îngrijorată că noul Cod Fiscal va frâna creşterea economică

Fitch, îngrijorată că noul Cod Fiscal va frâna creşterea economică

Deşi mai multe instituţii financiare internaţionale văd un an bun pentru economia românească, consumul stimulând creşterea PIB-ului, agenţia de rating este preocupată că relaxarea fiscală va diminua veniturile bugetare.

Agenţia Fitch Ratings a confirmat ratingurile României la nivelul BBB  pentru datoriile pe termen lung în valută şi la BBB în cazul celor în monedă locală, cu perspectivă stabilă, datorită perspectivei economice solide, dar relaxarea fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc. ”Ratingurile României sunt susţinute de perspectiva economică mai sănătoasă, de îmbunătăţirea poziţiei fiscale şi de indicatorii de guvernanţă mai buni comparativ cu cei ai altor ţări cu ratinguri în categoria BBB. 

Cu toate acestea, direcţia de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc. Datoria externă netă mai ridicată decât media din categoria BBB şi slăbiciunile structurale ale economiei rămân constrângeri moderate pentru rating”, se arată într-un comunicat al  agenţiei de evaluare financiară. De asemenea, situaţia finanţelor publice este favorabilă. Însă, analiştii Fitch sunt îngrijoraţi de efectele pe care urmează să le producă noul Cod Fiscal. Reprezentanţii agenţiei de raiting estimează că reducerile totale de taxe, inclusiv reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA la 20%, vor diminua veniturile guvernamentale cu 2% din PIB în 2016. Efectul încetinirea creşterii economice. Pe de altă parte, noua legislaţie este introdusă în an electoral, când există o presiune pentru creşterea cheltuielilor publice.

Reamintim faptul că, înainte de adoptarea noilor reglementări fiscale, atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional au tras semnale de alarmă avertizând asupra majorării deficitului cu peste 3%. Însă, 41 de economiști au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, premierului de atunci, Victor Ponta, și tuturor liderilor partidelor politice pentru susţinerea noului Cod Fiscal. De altfel şi reprezentanţii mediului de afaceri au arătat ca noile prevederi sunt favorabile economiei româneşti.

Consumul, principalul motor al creşterii

Fitch anticipează că economia României va înregistra o majorare de aproape 4%, cu mult peste media europeană. De altfel mai multe instituţii financiare internaţionale mizează pe aceeaşi creştere a PIB-ului. Recent, Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei României pentru anul acesta la 3,9%, iar pentru anul următor la 4,1%, şi s-a aliniat astfel estimărilor anunţate de alte instituţii internaţionale, precum Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Analiştii Fich sunt de părere că avansul economic va fi susţinut de cererea internă puternică, stimulată de efectele de primă rundă ale relaxării fiscale. Consumul populaţiei va fi cel mai mare contributor la creştere, ca urmare a reducerii fiscalităţii care măreşte puterea de cumpărare, în condiţiile unei inflaţii scăzute şi un salariu minim mai mare. Însă, există şi reversul monedei – creşterea deficitului comercial, adică importăm mai mult decât exportăm. Exporturile României au totalizat în primele zece luni ale anului trecut 45,9 miliarde euro, iar importurile au însumat 52,3 miliarde euro, astfel că balanţa comercială a înregistrat un deficit de 6,4 miliarde euro, în creştere cu 31,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, potrivit datelor Institutului Naţional de Stastistică.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că principala cauză este scăderea TVA la alimente. „Un pachet de stimulare fiscală care vizează în principal consumul nu are cum să nu aibă efecte negative asupra balanţei comerciale. În astfel de situaţii apar două efecte: dezechilibrarea balanţei comerciale şi inflaţia, aceasta din urmă fiind mascată de reducerea de taxe. Au fost şi creşteri salariale, dar în principal cauza este scăderea TVA la alimente“, spune Ionuţ Dumitru.

De aceea, creşterea mai rapidă a importurilor decât a exporturilor face ca reprezentanţii Fitch să se aştepte la accentuarea deficitului de cont curent la 1,7% din PIB în 2016, de la 1% din PIB în 2015. Iar acest trend va continua în 2017.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă