5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul pune computerul pe urmele datornicilor

Fiscul pune computerul pe urmele datornicilor

» Firmele cu restante bugetare care primesc somatii de plata sunt "alese" zilnic cu ajutorul unui program de calculator special.
» Verificarea fiselor analitice de la administratiile financiare, o data la sase luni, fereste firmele de probleme.
» Rambursarile de TVA se fac la zi in sectoarele 1 si 2 ale Capitalei, iar pentru sectoarele 3 si 6 se fac la nivelul inceputului de an.

Societatile restantiere la plata taxei pe valoarea adaugata sunt din ce in ce mai prompt taxate de catre administratiile financiare. Tot mai multe companii se plang ca se trezesc peste noapte cu conturile blocate din cauza acestor restante si acuza Fiscul ca nu-i avertizeaza in prealabil. In schimb, reprezentantii Fiscului se apara si spun ca vinovati sunt administratorii firmelor care uita sa-si verifice fisele analitice pentru a face eventualele reglaje financiare care se impun. "Acest reglaj presupune verificarea daca toate declaratiile si deconturile sunt inregistrate la Fisc, daca declaratiile corespund cu cele inscrise in fisele analitice si daca toate platile efectuate sunt inscrise in fise", spune Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti (DGFPB).

Gresirea conturilor, o eroare frecventa
Cea mai des intalnita greseala se produce la viramente pentru ca multi scriu gresit conturile. "Ei fac intr-adevar platile, dar banii ajung in alte conturi decat cele unde ar fi trebuit si, de aici, incep penalitatile si somatiile de plata", explica seful Fiscului bucurestean situatia. Alegerea celor cu datorii catre stat care primesc somatii de plata se face cu ajutorul unui program de calculator, tocmai pentru a se evita acuzatiile de subiectivism. Din momentul in care primesc somatiile, datornicii au 15 zile ragaz pentru a-si rezolva problemele. "Somatiile le trimitem cu confirmare de primire, dar multi evita sa le semneze pentru a putea spune mai tarziu ca nu au fost instiintati si s-au trezit cu conturile blocate. Daca nu semneaza de primire, se trece la afisarea pe site-ul ANAF a somatiei, iar din acest moment incep masurile de urmarire si de executare silita", explica directorul DGFPB procedura. Au existat bineinteles si cazuri in care datele inscrise in fisele analitice nu corespundeau cu documentele prezentate de contribuabili, acestia din urma demonstrand, cu acte, ca au dreptate. Greseala s-a corectat, dar cu nervi si stres. "Sfatul mea este ca macar o data la sase luni firmele sa-si faca o verificare a fisei analitice din punctul de vedere al platii TVA si atunci s-ar evita astfel de situatii", a mai precizat directorul Stoina.

Rambursarile de TVA, aproape de normal
In ceea ce priveste rambursarile de TVA, situatia la nivelul Capitalei s-a imbunatatit considerabil in ultimii doi ani, in conditiile in care, in august 2005, se faceau returnari pentru anii 2001 si 2002. In prezent, administratiile fiscale din sectoarele 1 si 2 fac returnarile aferente documentelor depuse la inceputul anului, iar sectoarele 3 si 6 sunt la zi cu acestea, adica in intervalul de 45 de zile prevazut de Codul Fiscal. "Cei care se plang ca au depus deconturile de rambursare de luni de zile, dar nu si-au primit banii uita sa spuna ca inspectiile pe care le facem inainte de rambursare scot in evidenta diverse nereguli. Nereguli care apar tocmai pentru ca nu-si verifica fisele analitice", a incheiat seful Fiscului.

» Din momentul in care au primit somatiile de plata, societatile au la dispozitie 15 zile pentru a-si regla problemele cu Fiscul, dar vor sa evite blocarea conturilor bancare.

Cele mai citite

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Ninsorile masive din Europa Occidentală creează haos: trafic paralizat și Turnul Eiffel închis temporar

Ninsorile abundente din Europa Occidentală au provocat perturbări majore ale transportului rutier și feroviar, iar Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza condițiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă