7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul primeşte acces la conturile bancare

Fiscul primeşte acces la conturile bancare

Principiul secretului bancar va deveni istorie dacă Guvernul va aproba săptămâna aceasta ordonanţa de urgenţă împotriva evaziunii fiscale, care ar urma să dea inspectorilor ANAF dreptul de-a cere de la bănci date despre rulajele din conturi.

Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor implicaţi să finalizeze proiectul de combatere a evaziunii fiscale până la şedinţa de miercuri a Guvernului, pentru a fi dezbătut în primă lectură, dar şi să îi schimbe „fără somaţie” pe şefii structurilor din subordine care nu acţionează împotriva evazioniştilor. „Nu poţi cere oamenilor reduceri de salarii şi pensii şi să accepţi în continuare evaziunea. Evazioniştii nu plătesc pensii şi, dacă autorităţile nu îşi fac datoria, înseamnă că statul este pus în pericol. Vă cer să-i schimbaţi fără somaţie pe cei care nu aplică programul Guvernului împotriva evaziunii fiscale, nu avem timp să mângâiem pe creştet. Cine nu aplică programul Guvernului pleacă”, a spus Boc miniştrilor.

Potrivit proiectului de ordonanţă, stabilit pe baza angajamentelor luate în faţa FMI, instituţiile de credit vor fi obligate să furnizeze Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală date privind rulajele şi soldurile conturilor deschise şi să informeze dacă un debitor are sau nu închiriate casete de valori, informaţii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor. Guvernul a promis FMI că va acorda ANAF atribuţii sporite în combaterea evaziunii prin drept de acces la evidenţele bancare, că se va concentra şi asupra persoanelor fizice cu mari venituri şi va introduce condiţii stricte de autorizare a firmelor care lucrează cu bunuri în regim suspensiv de accize. 

Direcţiile Guvernului

 În prima etapă, acţiunile vor fi concentrate pe frauda în materie de TVA, printr-o mai bună gestionare a arieratelor fiscale în creştere şi prin întărirea controlului la marii contribuabili. De asemenea, autorizaţiile pentru vânzarea de produse accizabile vor fi reînnoite la 1 septembrie.

 În a doua etapă, autorităţile se vor „concentra” asupra contribuabililor persoane fizice cu mari venituri şi vor dezvolta metodologii de control indirect care să completeze tehniciile existente în vederea identificării veniturilor nedeclarate. Instituţiile de credit vor fi obligate să furnizeze Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală date privind rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise.

Cele mai citite

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...
Ultima oră
Pe aceeași temă