11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele de asigurări ies din epoca glaciară

Firmele de asigurări ies din epoca glaciară

Zona Asia-Pacific, dar şi Europa Centrală şi de Sud-Est vor fi principalele puncte de creştere pentru piaţa asigurărilor în următorii ani, arată studiul „A Global Industry Outlook”, realizat de Global Industry Analysts.

La nivel mondial, în prezent, pieţele care „conduc” această industrie aparţin ţărilor cu o tehnologie avansată şi condiţii propice dezvoltării mediului de afaceri, precum SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania sau Franţa. În prezent, realitatea ne arată că există decalaje foarte mari în acoperirea prin asigurare, acestea variind de la ţară la ţară, sute de mii de indivizi sub-asiguraţi având nevoie de protecţia financiară oferită de aceste produse.

Confruntându-se cu o speranţă de viaţă în creştere şi cu rezerve naţionale în scădere din cauze socio-politice şi economice, mai ales produsele care acoperă riscurile de longevitate sunt cele care susţin creşterea în statele cu o tehnologie avansată.

În acelaşi timp, există un mare deficit de sub-asigurare în ţările emergente, fapt ce urmează a fi fructificat în viitorii ani de către asigurători.

Vestul a ajuns la apogeu

Raportul realizat de Global Industry Analysts indică pieţele vest-europene ca fiind „deschizătoare de drum” în raport cu cele din Estul Europei, acestea din urmă reprezentând per ansamblu o reală oportunitate pentru dezvoltarea asigurărilor de viaţă. În cazul pieţelor mature din America de Nord, industria de asigurare joacă un rol deosebit de important în protejarea averii, ca bunuri, dar şi în ceea ce priveşte sănătate sau viaţă, aici existând în continuare oportunităţi de creştere, dar mai lente. Pe „frontul asiatic”, în Japonia, reformele financiare în ceea ce priveşte întărirea şi protejarea sectorului de asigurare de viaţă sunt în derulare, în vreme ce în China şi în alte pieţe în curs de dezvoltare din Asia în următorii ani vom asista la o „explozie” a planurilor private de pensii, pe fondul fenomenului de „îmbătrânire” a populaţiei.

Inovaţia, cuvântul de ordine

În acelaşi timp, „A Global Industry Outlook” apreciază că, în condiţiile actuale, o contribuţie esenţială la dezvoltarea domeniului de asigurări aparţine şi va aparţine sectorului tehnologic, cu deosebire internetului, această platformă de comunicare rapidă care urmează să reprezinte „cheia” pentru tranzacţii în industria de profil la nivel mondial. Pe lângă faptul că poate oferi o interfaţă plăcută şi uşor de utilizat, internetul reduce durata de timp la încheierea unei tranzacţii dintre furnizor şi client; de asemenea, alături de avantajele oferite clientului, altele, dar la fel de importante, aparţin şi furnizorului, în speţă, companiei de asigurare: aceasta poate ajunge la o bază de clienţi mult mai mare şi mult mai rapid, pe de o parte, respectiv îşi reduce costurile de administrare şi comercializare, putând fi eliminaţi, din această ecuaţie, agenţii de vânzări.

…şi în România

Alături de segementul life, vânzările de asigurări de locuinţă au linia de business care a mai îndulcit viaţa companiilor de asigurări în 2011. Vânzările de poliţe auto, altădată motorul creşterii, au scăzut cu 18% pe segmentul RCA şi cu 17% în zona CASCO.

Piaţa asigurărilor din România a continuat să scadă şi în 2011. Potrivit cifrelor preliminare, centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, volumul total al primelor brute subscrise s-a situat, anul trecut, la peste 7,9 miliarde lei, nivel care arată o scădere nominală de 4,30% comparativ cu subscrierile de 8,3 miliarde lei aferente anului 2010. Vânzările de poliţe auto, care ocupă în continuare ponderea majoritară în totalul afacerilor, au scăzut în medie cu aproximativ 18%, influenţate mai ales de declinul vânzărilor de automobile noi.

Singura zonă unde au fost creşteri substanţiale este piaţa asigurărilor de locuinţă. Pe acest segment creşterea a fost de peste 22%, însă motivul acestei explozii este unul de conjunctură. Anul trecut a fost introdusă legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Actul normativ ar putea fi însă modificat anul acesta pentru a sprijini vânzările de poliţe obligatorii (emise de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor) în detrimentul poliţelor facultative.

Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă