7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele afectate de criza pot amana timp de 6 luni plata datoriilor...

Firmele afectate de criza pot amana timp de 6 luni plata datoriilor bugetare (VIDEO)

Firmele vor beneficia de amanarea la plata pe o perioada de sase luni a obligatiilor catre stat, acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, daca anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu conditia sa plateasca obligatiile curente, anunta Mediafax.

Facilitatea a fost introdusa in sedinta de marti a Guvernului, prin ordonanta de urgenta.

"Prin acest act normativ venim in sprijinul firmelor care, la data de 30 septembrie 2008, nu aveau datorii la bugetul de stat si care si-au agravat situatia financiara datorita efectelor crizei economice, iar astazi sunt in prag de executare silita, de faliment datorita datoriilor pe care le au. Facilitatea pe care o au consta in aceea ca nu sunt executate silit pentru faptul ca au datorii la bugetul de stat determinate de criza", a spus Boc, la sfarsitul sedintei de marti a Guvernului.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca amanarea la plata a datoriilor bugetare vor beneficia firmele care nu inregistrau obligatii fiscale restante la 30 septembrie 2008, au depus toate declaratiile fiscale, nu au fapte inscrise in cazierul fiscal si nu se afla in procedura insolventei.

Facilitatea va fi acordata la cerere, depusa la administratia financiara teritoriala de care apartine firma, sub rezerva indeplinirii acestor conditii. Cererea va fi solutionata in termen de 15 zile.

"Amanarile de plata isi pierd valabilitatea in cazul in care contribuabilii nu isi achita obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei", a spus Pogea.

Amanarea la plata poate fi solicitata o singura data intr-un an calendaristic, facilitatea fiind valabila pana la 20 decembrie 2009.

Prima varianta a acestei facilitati, prezentata de MEDIAFAX in luna mai, stabilea ca firmele care au beneficiat de inlesniri privind datoriile restante catre stat si care nu au mai respectat dupa 30 septembrie 2008 calendarul de plata din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligatiile, aveau din nou posibilitatea sa plateasca esalonat, in anumite conditii.

Mentinerea inlesnirilor fiscale este motivata de Guvern prin prevenirea efectelor sociale, in contextul crizei economice, si incasarea datoriilor ramase de achitat.

Facilitatea este considerata ca fiind favorabila mediului de afaceri si avand un impact pozitiv la nivelul firmelor in contextul actual al crizei economice, cu asigurarea incasarii la buget a ratelor ramase de achitat si a obligatiilor curente, dar si "imbunatatirea relatiei de parteneriat" intre organele fiscale si contribuabili pentru perioada in care acestia se confrunta cu dificultati financiare. 

Cele mai citite

Paul Pogba, suspendat patru ani pentru dopaj! Decizia luată de fotbalistul francez

Tribunalul antidoping italian l-a suspendat pentru o perioadă de patru ani pe mijlocaşul francez Paul Pogba, testat pozitiv la testosteron în august 2023. Jucătorul...

Festivalurile lunii martie la Opera Comică pentru Copii: Primăvara Copiilor și Festivalul Cărților Deschise

Opera Comică pentru Copii anunță două festivaluri remarcabile pentru luna martie: Primăvara Copiilor și Festivalul Cărților Deschise. Ambele evenimente sunt programate la sediul instituției...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă