19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirme IT din Cluj, afaceri la varf

Firme IT din Cluj, afaceri la varf

» KPMG listeaza orasul printre cele 11 destinatii europene preferate de firmele de IT.

» Firma EBS administreaza documentele oficiale ale Comisiei Europene.

» Iquest dezvolta software pentru giganti ai informaticii.

O companie din Cluj administreaza documentele oficiale ale Comisiei Europene si a creat programele de salarizare folosite de guvernul Germaniei. Firma EBS a fost intemeiata de catre un clujean, Daniel Metz, care a lucrat in Germania, si este una dintre companiile clujene de software care lucreaza pentru guvernele sau companiile mari ale tarilor dezvoltate. Daniel Metz spune ca a vrut sa dezvolte un nou tip de software economic, mai simplu si mai eficient. El a revenit la Cluj ca sa isi puna in practica visul, pentru ca, in Romania, programatorii costa mai putin decat in Occident. Principalii clienti sunt insa tot din Uniunea Europeana. In privinta programului informatic de salarizare, cel mai important client al firmei este guvernul Germaniei. Insa firma lucreaza si pentru Biserica Romano-Catolica si cea Luterana din Germania, care folosesc tot programele create la Cluj ca sa calculeze salariile angajatilor. Printre clienti se numara si Comisia Europeana, care a contractat servicii de pretipografie. El spune ca documentele elaborate de Comisia Europeana sunt salvate intr-un format special, apoi sunt prelucrate la Cluj, de catre angajatii EBS, pentru tiparire, apoi sunt transmise inapoi la Bruxelles si la Luxemburg, cu ajutorul internetului.
Un alt exemplu de succes este cel al companiei Iquest, care dezvolta software pentru administratia Statelor Unite ale Americii, precum si pentru giganti din domeniul informaticii, de talia Pinnacle. si aceasta a fost intemeiata de un clujean care a lucrat in Germania, Corneliu Brody. El spune ca, daca autoritatile ar ajuta mai mult industria de profil, Romania ar putea deveni una dintre marile puteri ale lumii in domeniul informaticii. Corneliu Brody spune ca tot mai multi clienti din strainatate prefera companiile romanesti pentru ca, pur si simplu, acestea au o cultura organizationala mult mai apropiata de modelul vest-european ori american decat companiile asiatice. El afirma ca, in multe cazuri, managerii companiilor din India ori din China refuza sa recunoasca faptul ca apar, uneori, probleme in cursul realizarii unui proiect. Iar la final, partenerii occidentali se trezesc ca trebuie sa intarzie proiectul, desi au primit asigurari repetate ca totul merge bine. Spre deosebire de ei, managerii romani ai companiilor din domeniul IT admit rapid ca au probleme si coopereaza cu clientii ca sa le rezolve.

O alta companie, AROBS Transilvania, se numara printre cele mai dinamice firme din lume din domeniul software-ului pentru sistemele de navigatie de tip GPS. AROBS a dezvoltat chiar si o marca proprie de GPS, Smailo, care a devenit foarte apreciata de utilizatori. Acum, AROBS se gaseste in pragul unei extinderi regionale, in Europa de Est.

De altfel, potrivit companiei de consultanta financiara KPMG, Clujul este una dintre cele 31 de destinatii ideale din lume pentru companiile care vor sa dezvolte software prin externalizarea afacerii (outsourcing). Zece dintre destinatii se afla pe continentul american, zece, in zona Asia-Pacific, iar 11, in Europa si in Orientul Mijlociu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă