» Cu toate ca in primul trimestru din acest an incasarile la buget au scazut cu 5,5% fata de perioada similara din 2008, pana la 38,06 miliarde lei, Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea a declarat ieri ca in acest an va aloca pentru cheltuielile cu personalul bugetar o suma similara cu cea din 2008.
Potrivit lui Pogea, daca anul trecut, in conditii de crestere economica de 7,1%, cheltuielile cu personalul s-au cifrat la 8,4% din PIB (43,4 miliarde lei), in acest, in care se estimeaza ca economia va suferi o contractie cu 4%, cheltuielile de personal se vor ridica la 7,8% din PIB, echivalentul a 41,5 miliarde lei. Pe fondul contractarii economiei, care se resimte prin scaderea incasarilor la buget, Pogea a admis ca se depun eforturi sustinute pentru plata pensiilor si salariilor la nivelul celor de anul trecut. Scaderea in valoare nominala a cheltuielilor cu personalul bugetar este efectul anularii finantarii a 137.000 de posturi vacante si al anularii cresterii salariilor cu 5%, a precizat ministrul Finantelor, astfel ca salariile bugetarilor sunt inghetate in acest an la nivelul celor din 2008.
In paralel cu scaderea incasarilor bugetare, cheltuielile totale aferente bugetului general consolidat au urcat in primul trimestru cu 14% (5,66 miliarde lei), pana la 45,98 miliarde lei, comparativ cu intervalul echivalent din 2008. Plusul de cheltuieli a provenit in special din achitarea in primele trei luni a unor facturi aferente anului 2008 (in valoare de peste 3 miliarde lei), achitarea in acest an a unor salarii majorate in decembrie 2008 (plus 1,67 miliarde lei) si din achizitia de bunuri si servicii (plus 467 milioane lei). De asemenea, pe fondul necesarului tot mai mare de finantare a deficitului bugetar, cheltuielile cu dobanzile s-au cifrat la 1,22 miliarde lei, cu 570 milioane lei mai mult decat in primul trimestru de anul trecut. Prin urmare, deficitul bugetar din primele trei luni a fost de 7,925 miliarde lei (1,5% din PIB), sub tinta convenita cu FMI, de 8,3 miliarde lei.
Pentru sfarsitul trimestrului II, autoritatile si-au asumat, conform acordului cu FMI, o tinta de deficit bugetar de 14,5 miliarde lei (2,73% din PIB), iar pentru intreg anul – de 24,3 miliarde lei (4,6% din PIB). In 2010 Finantele tintesc un deficit fiscal de 3,7% din PIB, iar abia din 2011 tinta se situeaza sub 3% din PIB. Potrivit rectificarii bugetare, statul si-a programat in 2009 cheltuieli totale de 199,3 miliarde lei (37,5% din PIB), cu 10,2 miliarde peste cele de anul trecut, gratie si acordului de finantare cu FMI care a permis largirea deficitului bugetar la 4,6% din PIB (24,3 miliarde lei). Pentru cresterea cheltuielilor in valoare nominala Finantele se bazeaza pe venituri din fonduri europene echivalente cu 1,5% din PIB (circa 8 miliarde lei, din care 4,3 miliarde lei credite nerambursabile) si venituri din economie de doar 31,4% din PIB.
Dupa doi ani in care absorbtia fondurilor structurale a fost destul de redusa, este greu de crezut ca in acest an capacitatea administrativa pe partea de absorbtie se va imbunatati atat de mult astfel incat Romania sa atraga 1,5% din PIB. Prin urmare, nivelul investitiilor estimate pentru acest an la 37,9 miliarde lei (7,1% din PIB), cu 1,1% din PIB mai mare decat in 2008, ar putea avea de suferit. O reducere a investitiilor, prin care se creau locuri de munca, ar putea strica socotelile autoritatilor privind somajul, contributiile la buget si cresterea economica.
"Veniturile lor cresc cu 6,3%, dar noi prognozam o crestere de numai 1,3%, pe care chiar o consideram optimista. Avand in vedere ca in primul trimestru veniturile au scazut cu 5,5%, iar economia se va contracta in continuare, nu vad de unde s-ar imbunatati situatia veniturilor.
Avem an electoral, BNR finanteaza indirect deficitul bugetar, FMI a lasat prea multa libertate autoritatilor, iar din aceste motive exista riscurile ca deficitul fiscal sa depaseasca 4,6% din PIB, chiar si nivelul prognozat de noi, de 6,4% din PIB. Nu au constrangeri pentru a limita largirea deficitului", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Tot la nivelul cheltuielilor, Finantele vor aloca 62,8 miliarde lei pentru asistenta sociala, cu 1,2% din PIB mai mult decat in 2008. Bugetul pensiilor va fi de 38,6 miliarde lei in acest an, fata de 32,5 miliarde lei in 2008. Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala si a investitiilor a fost posibila pe fondul reducerii cu 6 miliarde lei a cheltuielilor cu bunurile si serviciile, pana la 27 miliarde lei.