3.9 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFermierii cer bani mai multi pe lapte

Fermierii cer bani mai multi pe lapte

» Productia de lapte va creste in perioada primavara-vara, iar preturile nu vor creste, sustin reprezentantii patronatului.

» Producatorii reclama un pret mic de achizitie al laptelui si lipsa transparentei preturilor la procesatori si comercianti.

» Fermierii vor primi in acest an subventie la hectar din fondurile comunitare in valoare totala de 530 milioane de euro.

In timp ce producatorii si asociatiile profesionale ale fermierilor considera ca in perioada urmatoare va trebui sa ne asteptam la cresteri ale pretului la lapte, procesatorii si reprezentantii patronatelor din industria de profil apreciaza ca va urma o perioada de stagnare incepand cu luna martie, dupa cresterea de 25-30% din ultimele luni.
Sfarsitul anului trecut a fost pentru fermieri un an de cumpana din cauza secetei prelungite si, implicit, a pretului crescut la furaje. Pretul la lapte a crescut cu pana la 30% in perioada septembrie 2007-februarie 2008.

O posibila stagnare a preturilor

"In perioada urmatoare productia de lapte va creste. Se iese din iarna si animalele vor fi hranite pe pajisti. Daca ne referim la cresterea de preturi, la lapte este invers decat la paine. La lapte preturile stagneaza in perioada primavara-vara. Pentru lunile urmatoare nu ar trebui sa existe cresteri la pretul laptelui", a declarat Valentin Blanaru, director executiv la Asociatia Patronatului Roman din Industria Laptelui – APRIL.

Scumpirile din ultima vreme la combustibili si furaje i-au determinat in schimb pe producatori sa solicite majorarea pretului la laptele colectat de la fermieri. "Numai la furaje in ultimele 2-3 luni preturile s-au majorat cu 40%. In plus, s-au scumpit si carburantii, ca sa nu mai vorbim de restantele pe care le are Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in acordarea subventiilor. Este foarte posibil sa existe cresteri de 10-12% la lapte, dupa cum au lasat sa se inteleaga cei de la patronate", a precizat stefan Nicolae, presedintele sindicatului Agrostar.
De altfel, reprezentantii sindicatelor agricultorilor au anuntat pichetari ale sediilor marilor procesatori de lapte, argumentand, in primul rand, ca preturile de achizitie sunt foarte mici comparativ cu pretul final de la raft si nu exista un acord interprofesional si o transparenta a costurilor pe traseul crescatori-procesatori-comercianti.
Liderii Agrostar afirma ca laptele se mai achizitioneaza inca de la producatori cu 0,5 lei/litru (laptele neconform calitativ) pana la 1 leu/litru (lapte calitativ), in vreme ce procesatorii spun ca in prezent achizitia se face incepand de la 1,1 lei/litru. In Romania doar 12-15% din productia de lapte este conforma cu normativele europene.

» Plati pentru fermieri

In 24 de judete, unde controlul administrativ a fost finalizat, in aceasta saptamana vor incepe calculul si autorizarea platilor de subventie la hectar pentru fermieri, din fondurile Uniunii Europene. Valoarea subventiei va fi de 50,5 euro pe hectar, dupa cum a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.  Intr-o prima transa vor beneficia de subventii un numar de 380.000-390.000  de fermieri. Pentru plati directe la hectar (subventii din fondurile UE) suma alocata Romaniei pentru 2008 este de 527,9 milioane de euro, fata de 440 milioane de euro in 2007.

Cele mai citite

Kosovo contestă decizia UEFA după meciul cu România! „Nu vom continua așa”

Kosovarii refuză să accepte verdictul UEFA care a acordat victoria României cu 3-0 la "masa verde" și anunță că vor face apel la Tribunalul...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...

Norvegia: Crește sprijinul pentru aderarea la UE, dar majoritatea rămâne împotrivă

Locuitorii Norvegiei, stat cu al 15-lea cel mai mare PIB din Europa și principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, încep să privească...
Ultima oră
Pe aceeași temă