23.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă„Fără presiunea FMI, Guvernul nu face nimic”

„Fără presiunea FMI, Guvernul nu face nimic”

Presiunea exercitată de instituţiile financiare internaţionale asupra guvernanţilor de la Bucureşti „prinde bine”, consideră analiştii economici şi reprezentanţii mediului de afaceri.

Problemea arieratelor este una veche de 20 de ani şi chiar dacă se va constata că eventual nu au fost atinse unele ţinte privind arieratele companiilor de stat, nu va fi pus în pericol acordul cu FMI, ne-a declarat economistul Aurelian Dochia.

Situaţii neclarificate

„Este bine că există o presiune a organismelor financiare internaţionale asupra autorităţilor de la Bucureşti. Dacă nu ar exista aceste presiune spre guvernanţi, problemele care se tot perpetuează de 20 de ani încoace (de exemplu, arieratele) s-ar accentua şi mai mult”, a spus Aurelian Dochia.

De asemenea, secretarul general al Asociaţei Oamenilor de Afaceri (AOAR) apreciază că nu vor fi discuţii deosebite la prima evaluare din noul acord stand-by încheiat cu România.

„Autorităţile române au însă de rezolvat unele situaţii neclarificate de ani de zile. De exemplu, deşi FMI a solicitat o nouă formulă de calcul a tarifelor la gaze naturale, care să evidenţieze mai bine evoluţiile de pe plan internaţional, nici până acum nu e clară structura preţului la gaze. Nu ştim nici acum cum se calculează preţul la gaze, aşa cum de exemplu se procedează în alte state ale Uniunii Europene”, a menţionat Cristian Pârvan.

Eliminarea subvenţiilor la energie termică, o nouă formulă de calcul a tarifelor la gaze naturale, inventarierea arieratelor, dar şi disponibilizări masive în companii şi instituţii de stat sunt doar câteva din angajamentele Guvernului asumate în scrisoare de intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ce se aşteaptă de la autorităţi

La finele lunii martie, România a încehiat cu FMI un acord de tip preventiv cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la instituţia financiară.

În ultima perioadă, reprezentanţii Executivului au anunţat că cel puţin o parte din solicitările FMI încep să fie puse în practică. Astfel, din luna august ar urma să fie eliminată subvenţia la căldură. Apoi, pentru gaz vor fi elaborate noi formule de calcul, urmând ca întreprinderile să plătească eventualele scumpiri iar consumatorilor casnici să li se asigure gaz la preţ constant timp de nouă luni. ANAF a anunţar restructurări, dar fără concedieri masive. În schimb mii de poştaşi şi ceferişti aşteaptă preavizul.

Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Cele mai citite

Bijuterii care au aparținut Mariei Tănase, scoase la licitație

Piese din colecția celebrei cântărețe Maria Tănase vor fi scoase la licitație marți, 17 septembrie, în cadrul evenimentului „Something Old, Something New, Something Blue”,...

Raport internațional: Declinul prezenței la vot și contestarea rezultatelor alegerilor pune în pericol credibilitatea democrațiilor

Prezența scăzută la vot și rezultatele tot mai contestate pun în pericol credibilitatea alegerilor la nivel global, conform unui raport recent al Institutului Internațional...

Creștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie în primele șapte luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a înregistrat o creștere de 4,8% în primele șapte luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă