» Romania incepe anul 2009 cu o mare nevoie de bani pentru acoperirea deficitului si indeplinirea altor obligatii de plata, insa oportunitatile Romaniei au devenit limitate si costisitoare. Pietele externe vor fi inundate de obligatiunile statelor dezvoltate, iar pe piata interna Finantele suporta randamente tot mai mari pentru leii imprumutati.
Un articol din Financial Times avertizeaza ca tarile emergente risca sa nu mai aiba acces anul viitor la imprumuturile de pe pietele de capital internationale, pe fondul volumului-record de obligatiuni emise de marile state industrializate, care incearca sa isi salveze economiile de la efectele crizei. Statele puternic industrializate vor emite in 2009 obligatiuni guvernamentale de circa 3.000 miliarde dolari, de trei ori mai mult decat in acest an, dintre care 2.000 miliarde dolari vor fi ale Statelor Unite. Astfel, tarile emergente ar putea fi "date afara" de pe pietele internationale, scrie Financial Times. Pe de alta parte, Finantele iau tot mai greu bani de pe piata interna, in conditiile in care bancile au cerut si randamente anuale superioare pragului de 14,25%.
"Romania are nevoie de bani, insa e greu de spus de ce are nevoie, fie ca vorbim despre lei de pe piata interna, fie ca vorbim despre euro de pe pietele internationale. Piata internationala este mai greu de atins acum si ar trebui sa plateasca mai mult acolo", spune economistul ING Bank Romania, Vlad Muscalu. Legat de randamentul oferit de Finante, Muscalu este de parere ca nivelul anual oferit acum, de 14,25%, ar putea fi depasit cu cateva procente. "Dupa parerea mea, pe piata locala ar putea avea acces mai usor statul decat pe pietele externe, dar in nici un caz nu ar fi usor", a mai spus economistul ING Bank. Pe de alta parte, el considera ca o solutie ar putea fi si o combinatie a finantarii externe si interne.
Fara FMI nu se poate
"Perspectiva de finantare a Romaniei nu este deloc roza. In mod firesc, singura solutie este deficit bugetar de 0%", spune analistul economic Ilie serbanescu. "Statul trebuie sa taie din buget cat se poate de mult. Apoi nu mai maresti pensiile, ingheti salariile, cresti impozitele. In final, oricum nu se poate fara FMI", este de parere serbanescu.
Problema in care se afla statul roman este ca va trebui sa ramburseze mai multe imprumuturi, dar si certificate de trezorerie cu scadenta la inceputul anului 2009. "Nota noastra de plata are loc in perioada crizei, de-asta este mult mai scumpa", a mai declarat serbanescu.In iunie 2008, Romania lansa prima emisiune de euroobligatiuni din ultimii cinci ani, atragand 750 milioane de euro pe zece ani, cu un randament anual mediu de 6,69%, la un cupon de 6,5% pe an. stefan Nanu, seful Trezoreriei, spunea in septembrie ca statul va emite obligatiuni doar in momentul in care randamentele anuale vor fi favorabile. "si la inceputul anului conditiile erau foarte proaste, daca ne uitam la nivelul din martie, insa piata si-a revenit si am putut efectua emisiunea. De altfel, in doua-trei saptamani am intrat in piata si noi, dar si cehii, polonezii si ungurii", a mai declarat Nanu referindu-se la obligatiunile emise de stat in vara acestui an.