3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFalimentele si colectarea impozitelor

Falimentele si colectarea impozitelor

Guvernul conteaza in constructia si executia bugetului pe anul viitor pe o imbunatatire a colectarii impozitelor si taxelor echivaland cu circa 0,3% PIB. Ceea ce, la nivelul estimarilor Co-misiei Nationale de Prognoza asupra PIB-ului in 2006, ar reprezenta aproape 300 milioane de euro sau circa 1 miliard de lei noi. In con-tinuare, Guvernul mizeaza pe o presupusa virtute a cotei unice – asupra careia n-a pregetat in mod sistematic sa insiste – de a scoate la suprafata din zonele neagra si gri venituri spre impozitare.
Din pacate, cota unica n-a avut si nu poate avea nici anul viitor o asemenea virtute. Indeosebi in privinta veniturilor din munca este exclus un asemenea impact, pentru ca grosul impunerii, in relatiile de munca, il reprezinta nu impozitul propriu-zis pe venit (16% din salariul brut), ci contributiile so-ciale (47,5% din salariul brut). Si abia o reducere semnificativa a acestora ar putea determina o scoatere la fiscalizare a veniturilor acum ascunse tocmai pentru a nu se plati de fapt contributiile sociale deosebit de ridicate. Prezumtia ca de dragul impozitarii mici (de 16%) a veniturilor vor fi declarate salariile mai mari in fapt obtinute este falsa, pentru ca ar insemna plata unor contributii sociale mai ridicate, care oricum ar reprezenta baneste cu mult mai mult.
Din pacate pentru presupunerile guvernamentale, datele concrete pe 2005 au evidentiat clar cum sta treaba. Incasarile la buget au fost mai mari decat in 2004, dar nu pe segmentele pe care a operat cota unica, ci pe segmentul TVA, in timp ce incasarile din impozitul pe venit chiar au scazut. Deci cota unica s-ar putea spune ca a contribuit la incasari bugetare mai importante, dar sporind consumul (si deci sumele din TVA), si in nici un caz scotand la suprafata spre impozitare venituri pana acum nefiscalizate. Virtuti ale cotei unice intr-o atare directie nu exista si a conta pe o colectare mai buna gratie acestei virtuti este nerealist.
Deci o colectare mai buna a im-pozitelor si taxelor ar putea in-terveni – si ar fi de salutat! -, dar in urma nu a cotei unice, ci a inaspririi cadrului legal pentru evaziunea fiscala la vedere si pentru cea ascunsa.
Actualii guvernanti, care au in-trodus cota unica si care nu scapa nici o ocazie sa evoce succesele de colectare de prin alte tari in urma introducerii cotei unice, ar trebui sa se uite mai cu luare-aminte la ceea ce s-a intamplat, de pilda, in Rusia, altfel data curent de exemplu ca succes al cotei unice. Marea crestere, de cateva ori, a colectarii impozitelor si taxelor in Rusia nu a avut loc insa in urma introducerii in sine a cotei unice si nici macar in urma punerii portareilor sa-si faca treaba, ci in urma declararii, desi controversate, in stare de faliment de catre Fisc a giganticei companii privatizate Iukos. Vazand ca nu este de glumit, oamenii de afaceri, in frunte cu marii oligarhi, au scos banii de la tescherea si si-au platit darile. Colectarea mai buna a impozitelor si taxelor cuvenite statului, care ar elibera bugetul, inclusiv cel al educatiei, de permanentele constrangeri de pana acum ramane doar o poveste cu cocosul rosu pana cand rau-platnicii, de stat sau privati, nu vor fi trimisi de catre Fisc in faliment, dar nu doar pe hartie!
Date recente arata ca numarul falimentelor in Romania a crescut semnificativ in ultimul an. Faptul, fara indoiala, arata o curatire salutara a economiei, dar, din punctul de vedere al impactului pentru plata impozitelor si taxelor, nu prea poate fi vorba de un semnal linistitor pentru imbunatatirea colectarii. Aceasta, pentru ca falimentele, in majoritatea lor, au intervenit in urma unor reglementari administrative care sa scoata din joc societatile fara activitate, respectiv cele care nu si-au majorat capitalul la termenul prevazut sau nu si-au preschimbat la timp numarul de inmatriculare.
Pentru perspectivele imbunatatirii colectarii, importante ar fi – dar, din pacate, studiile efectuate pana acum, desi deosebit de interesante din foarte multe puncte de vedere, n-au relevat un asemenea aspect! – falimentele cerute de Fisc din cauza neplatii obligatiilor financiare.

Cele mai citite

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...
Ultima oră
Pe aceeași temă