Ca o crestere a exporturilor ar sta insa in mana vreunui oficial roman – consilier in strainatate sau demnitar in tara –, asta-i o poveste! Asa ceva era, eventual, valabil pe vremuri, cand exporturile erau facute de intreprinderi romanesti, bune sau rele precum erau! Asa ceva, pur si simplu, nu mai este de actualitate! Inainte de a face apelul sau patetic, ministrul de Finante ar fi trebuit sa se documenteze putin. Din primii 20 de exportatori din Romania, nici unul nu este o intreprindere cu capital romanesc.
Inca si mai si, din primii 100 de exportatori din Romania – care, oricum, detin mult peste jumatate din totalul exporturilor –, doar 5 sunt firme romanesti, dintre care una (Hidroelectrica) mai bine n-ar fi exportator, caci, in virtutea unor contracte jefuitoare incheiate cu „baietii destepti” (cum ii numea odata presedintele Basescu pe intermediarii fara merit din sistem), exporta curent electric de care ii priveaza pe consumatorii casnici romani, nefacand, de fapt, nici o afacere, ci doar varand bani in buzunarele respectivilor „baieti destepti” care nu fac altceva decat sa invarta niste hartii, spoliind atat furnizorul, cat si consumatorul din Romania. Pai, pe cine si ce sa promoveze consilierii economici din strainatate? Au nevoie Renault (caci asta cu Dacia este o gluma!), Nokia, ArcelorMittal de promovare din partea consilierilor romani de pe la ambasadele din strainatate?!
Aceste firme nu numai ca au propria retea de promovare, dar daca acestea vand dintr-o tara in care produc in alta in care comercializeaza, o fac in functie de propriile interese, pe o baza globala, care n-au nici o legatura cu interesele tarii „exportatoare”, nici din punctul de vedere al cuantumurilor si nici din punctul de vedere al preturilor.
Poate ar avea cumva nevoie de promovare exportatorii agricoli! In acest domeniu chiar o dai in bara fara documentare! Romania traieste din importuri agroalimentare de peste 3,5 miliarde euro, din care o parte sunt importuri de cereale! Cu toate acestea, Romania exporta la greu cereale! Explicatia este simpla: trei-patru firme multinationale din domeniul comercializarii cerealelor au confiscat achizitionarea singurei productii eficiente de cereale din Romania (a unor mari producatori), pe care o iau, evident, ieftin si o comercializeaza in reteaua lor internationala in cuantumurile si la preturile favorabile lor.
Aceste trei-patru firme nu se incurca cu micii producatori romani care au productii instabile si neomogene. Au aceste trei-patru firme nevoie de promovare din partea consilierilor romani in strainatate? Hai sa fim seriosi! Pai, cred ca, daca onor consilierii romani in strainatate s-ar apuca sa faca promovare la automobile Logan, la telefoane Nokia, la tabla groasa, la grau sau porumb si alte asemenea, si-ar gasi a doua zi dezumflate cauciucurile de la masinile lor. si asta, doar in prima faza!
Daca s-ar fi documentat mai serios, ministrul de Finante ar fi descoperit ca – din cauza crizei si poate din cauza chiar a Ministerului de Finante, care nu numai ca n-a protejat exporturile, dar indirect le-a si lovit cu birurile neselective adoptate in anul din urma – exportatorii din Romania si-au subtiat masiv randurile, ajungand de la 24.000 la numai 17.000. si toti cei 7.000 disparuti sunt firme cu capital romanesc.
Cu ce i-ar ajuta pe cei precum acestia sa fie promovati, cand ei nu mai dispun de resurse ca sa continue activitatea pe care deja o desfasurau si pentru care gasisera piata?! Asa ca apelurile patetice de promovare a exporturilor de catre consilierii economici din strainatate ca solutie la criza nu sunt nici macar o gluma, ci doar o diversiune (caci lipseste obiectul muncii!) si chiar o jignire la adresa celor cu capital romanesc, mereu mai putini si mai slabi, care sunt aruncati de pe piata de forta capitalului strain si care asteapta resurse si ajutor, si nu tichii de margaritar din partea autoritatilor! Daca autoritatile n-au cu ce sau nu sunt lasate de centrele de comanda din strainatate sa dea ajutor exportatorilor romani, atunci macar sa le respecte, fara diversiuni zgomotoase si inutile, iesirea demna din joc!