Exporturile romanesti au scazut in decembrie pentru a doua luna consecutiv, insa specialistii spun ca acesta este numai inceputul si ca ele o sa scada cu 10-20% in acest an.
Exporturile romanesti au scazut puternic in decembrie, ca urmare a reducerii comenzilor atat din partea partenerilor europeni, cat si a celor din afara Uniunii, fiind astfel confirmate avertismentele analistilor.
Romania a exportat in ultima luna a anului bunuri de 1,9 miliarde lei, cu 16% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut si cu 24,6% sub rezultatele lunii anterioare, arata Institutul National de Statistica (INS). In decembrie, Romania a exportat cu aproape un miliard de euro mai putin fata de media lunara a anului trecut, de 2,8 miliarde euro. Totusi, pe ansamblul anului, exporturile totale, in valoare de 33,6 miliarde euro, au fost cu 13,8% mai mari decat in 2007.
Pe de alta parte, importurile Romaniei au fost, anul trecut, de 56,1 miliarde euro, insa ritmul anual de crestere a incetinit la 9,4%. De altfel, ritmul de crestere al exporturilor l-a intrecut pe cel al importurilor, ceea ce inseamna ca Romania isi reduce din deficitele balantelor comerciale si de cont curent, considerate de analisti puncte vulnerabile ale economiei.
Pentru exporturi, decembrie a fost cea de-a doua luna consecutiva de scaderi, ca efect al crizei financiare internationale, iar specialistii avertizeaza ca reducerea afacerilor de export este o tendinta care ar putea continua in urmatoarele luni.
"Este numai inceputul. O sa scada si mai rau in acest an. Scaderea exporturilor va fi cam de 20-30% in primul semestru al anului si de 10-20% pe intreg anul 2009", a comentat secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR), Mihai Ionescu.
"Datele preliminare ale ANEIR arata ca exporturile au scazut cu peste 30% in luna ianuarie", a mai spus Ionescu. De asemenea, valoarea exporturilor din ianuarie este la jumatatea celei din luna octombrie a anului 2008, varful exporturilor din 2008, a continuat Ionescu. "Nu este nici o sansa sa mai ajungem la nivelul anului trecut, daramite sa ajungem la cresterea anuala de 2,1% la care viseaza guvernantii", a incheiat secretarul general al ANEIR.