Majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est au depăşit criza economică, cu excepţia României, Bulgariei şi Croaţiei, susţine un reputat expert german care a condus timp de un deceniu Comitetul de Est al Economiei Germane – Klaus Mangold, informează Agerpres.
Exportatorii germani, deja încurajaţi de cererea din China, profită de ascensiunea modestă din Europa Centrală şi de Est, pe măsură ce economiile din această zonă reînvie, iar băncile reiau încet creditarea companiilor. Comitetul de Est al Economiei Germane, care urmăreşte să promoveze industria germană în Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică, a raportat că exporturile în regiune au crescut cu 20 la sută în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009.
Polonia, care a reuşit să scape de ce a fost mai rău din criza financiară globală, a trecut în faţa Rusiei care era principalul partener comercial al Germaniei în această parte a Europei, lăsând loc la îngrijorare cu privire la lipsa de progres Rusiei.
”Majoritatea acestor ţări au depăşit criza economică, cu excepţia României, Bulgariei şi Croaţiei”, a spus Klaus Mangold, fost membru al boardului concernului auto Daimler, care a condus Comitetul de Est timp de un deceniu.
Exporturile către pieţele emergente au ajutat Germania, care are cea mai mare economie din Europa, să iasă din cea mai gravă recesiune a sa din ultimele decenii, scăzând rata şomajului, în condiţiile în care mai mulţi mari producători auto au reluat angajările. Analiştii spun că Europa de Est, care este atât de legată de Germania, este într-o poziţie puternică de a profita dintr-o astfel de creştere, relatează ziarul american The New York Times.
Potrivit unui raport recent al Institutului pentru Studii Economice Internaţionale din Viena, regiunea va avea o rată medie de creştere de 1 la sută în 2010, care se va ajunge la 2,5 la sută în 2011 şi 3,5 la sută în 2012.
În primele şase luni ale acestui an, comerţul total dintre Germania şi toate ţările din Europa de Est şi Centrală a crescut la 102,9 miliarde euro de la 85,5 miliarde euro.
Exporturile din Germania în Polonia au crescut în perioada menţionată cu 19,3 la sută, ajungând la peste 31,4 miliarde de euro. Exporturile către Rusia au arătat, de asemenea, o ascensiune puternică, crescând cu 29 la sută, dar rămânând pe locul al doilea, cu 26 de miliarde de euro.
Cele mai recente date furnizate de Institutul de la Viena arată că exporturile reprezintă în prezent aproximativ 80 până la 90 la sută din nivelul de dinaintea crizei.
Cu toate acestea, economiştii germani şi şefii din industrie sunt tot mai preocupaţi de lipsa de progres din Rusia, unde preşedintele Dmitri Medvedev a vorbit în mod repetat despre planurile de a moderniza şi diversifica economia. Există un decalaj între cuvinte şi fapte, Rusia continuând să depindă de petrol şi gaze naturale ca principalul motor al economiei sale, a remarcat Mangold.
Se prognozează ca economia Rusiei să crească cu 4 procente în acest an. În condiţiile în care acest procent este considerat mare comparativ cu economiile din UE, Mangold a avertizat că fără modernizare şi măsuri de diversificare Rusia nu ar fi capabilă să fie o economie competitivă. El a spus că este optimist, totuşi, că după 17 ani de negocieri, Rusia ar putea fi gata să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului în vara anului 2011.
Comitetul de Est al Economiei Germane (Ost-Aussschuss der Deutschen Wirtschaft) a fost creat în anul 1952 şi este un organ comunitar, care reuneşte principalele asociaţii de ramură din Germania. Ost-Aussschuss der Deutschen Wirtschaft este cea mai veche iniţiativă regională a economiei germane. Ost-Ausschuss activează ca un intermediar între economie şi politică, corelează şi reprezintă interesele întreprinderilor Germane pe pieţele Europei de Est şi Sud-est.