20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEximBank ingheata cursul pentru exportatori

EximBank ingheata cursul pentru exportatori

» Banca statului acopera diferenta nefavorabila de curs.

» Exportatorii fac putine tranzactii valutare.

Institutia financiara de stat EximBank a lansat ieri asigurarea impotriva aprecierii monedei nationale fata de euro si dolar, produsul fiind adresat exportatorilor. Asigurarea de risc valutar a venit ca raspuns la solicitarile repetate ale exportatorilor, care in ultimii ani au suferit pierderi substantiale si chiar au intrat in faliment din cauza aprecierii puternice si bruste a leului. "EximBank se angajeaza sa plateasca exportatorului care solicita o asigurare impotriva riscului valutar diferenta dintre cursul de schimb valabil la data solicitarii si cel valabil la data incasarii creantelor la export", a declarat Tudor Gabriel Bohalteanu, vicepresedinte al EximBank. Contractul de asigurare este valabil pe o perioada de maximum trei luni (90 de zile), clientul fiind asigurat doar daca leul se apreciaza cu cel putin 2%, dar cu cel mult 15%, fata de valuta in care se incheie contractul.

 

Comisioanele variaza intre 1,5% si 3% din valoarea contractului de export, din care 0,5% reprezinta comisionul de administrare. "Prin acest produs, EximBank vine sa completeze sprijinul acordat exportatorilor. Dupa retragerea BNR din piata valutara, cursul de schimb a ramas la indemana capitalurilor speculative, astfel ca unii exportatori au intrat in faliment. Prin aceasta polita, exportatorii vor avea mai mult curaj sa-si extinda afacerile in exterior", a spus Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Potrivit lui Ionescu, doar 10% din tranzactiile valutare sunt rezultatul cererii din partea exportatorilor, cea mai mare parte fiind generata de tranzactii speculative. Reprezentanti ai ANEIR si-au manifestat dorinta de majorare pana la 120 de zile a duratei contractelor de risc valutar, deoarece anumiti exportatori au ciclu mai lung de functionare.

 

Intarzierea lansarii acestui produs s-a datorat incadrarii in legislatia europeana, pentru ca acest sprijin acordat de EximBank exportatorilor sa nu fie catalogat drept ajutor de stat, a explicat Bohalteanu. De asemenea, EximBank asigura exportatorii romani impotriva riscului de neplata din partea partenerilor de afaceri straini in limita a 85% din valoarea contractelor. "Pentru finalul anului, posibil din noiembrie, vrem sa lansam CIRR, un mecanism mai complex pentru a sprijini exportatorii cu ciclu mai lung de functionare. Prin inter-mediul CIRR vom oferi asigurarea riscului de neplata a beneficiarilor straini, asigurare la riscul valutar, finantari la dobanzi subventionate (cu 5 puncte sub dobanzile de la bancile comerciale), precum si garantarea pana la 80% a creditelor accesate de exporta-tori de la bancile comerciale", a afirmat Bohalteanu. Finantarile cu dobanzi subventionate vor fi acordate in limita unui echivalent de 1,5 milioane euro.

» Exporturile avanseaza rapid
In primele sapte luni din 2008, exporturile de bunuri ale Romaniei s-au ridicat la 19,94 miliarde euro, in vreme ce importurile au cumulat 32,64 miliarde euro, rezultand un deficit comercial de 12,7 miliarde euro. Astfel, balanta comerciala a Romaniei este usor imbunatatita fata de anul trecut, datorita avansului exporturilor cu 30,9%, cu 3,6 puncte peste ritmul de crestere al importurilor.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă