» Investitiile statului sunt cruciale pentru activitatea economica din acest an.
» Pentru a sustine pensiile si salariile actuale, statul va fi impins sa majoreze TVA sau cota unica.
Comisia Europeana (CE) estimeaza ca in acest an economia Romaniei se va contracta cu 4%, in linie cu prognoza autoritatilor, pe fondul prabusirii consumului public si privat, a investitiilor companiilor si a schimburilor comerciale. CE se asteapta ca economia romaneasca sa-si revina in 2010, cand ar putea incheia anul in stagnare.
Cu toate acestea, contractia economica din acest an se va resimti si anul viitor pe partea bugetului de stat, deoarece Comisia vede o adancire a deficitului bugetar de la 5,1% din PIB, in 2009, la 5,6% din PIB, in 2010, contrar prognozei autoritatilor, conform careia deficitul se va tempera in 2010. somajul, care in vara anului trecut a atins un minim record, de 5%, este asteptat sa creasca pana la 8% in acest an (aproximativ 730.000 de persoane) si sa ramana la un nivel ridicat si in 2010, de 7,7%. In acest sens, Ministerul Finantelor chiar a anuntat suplimentarea fondurilor privind asistenta sociala, de la 53,6 miliarde lei in 2008 la 62,8 miliarde lei in acest an.
"Cele mai mari dezechilibre bugetare le avem la pensii si salarii. Anul trecut, atat pensiile, cat si salariile au crescut cu mult peste ce putea economia sa sustina. In acest an, pe fondul propagarii crizei, statul se imprumuta masiv de la banci pentru a sustine actualele pensii si salarii.
Nici daca economia revine pe crestere nu se pot sustine aceste cheltuieli bugetare, pentru ca s-a ajuns la dezechilibre majore", a comentat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Prin urmare, adauga Chidesciuc, ceea ce lipseste din prognoza Executivului UE este chiar modalitatea prin care statul va acoperi nevoia de bani pentru plata pensiilor si salariilor. "Statul va trebui sa adopte masuri de crestere a veniturilor si de reducere a cheltuielilor bugetare. Cred ca Guvernul va majora ori TVA, ori cota unica. Ar fi loc de taiat si de la pensii sau salarii, dar este an electoral", a conchis economistul-sef al ING Bank Romania.
Datoria publica ar putea urca la 18,2% din PIB, in 2009, si la 22,7% din PIB, in 2010, conform prognozei CE. In ciuda adancirii datoriei publice, ea ramane la un nivel confortabil, unul dintre cele mai joase din UE. Pe partea veniturilor populatiei, CE estimeaza o crestere modesta, cu 8,5% in acest an, fata de un avans de 22% in 2008.
Totodata, CE prognozeaza prabusirea consumului privat si a consumului public, de la cresteri de 9,1%, respectiv de 3,2% in 2008, la o contractie de 3,7%, respectiv 11% in 2009. Investitiile companiilor in capitalurile fixe sunt asteptate sa inregistreze cel mai ac-centuant picaj, de la o crestere de 19,3% in 2008, la o contractie de 6,5% in acest an.
"Consumul public scade pe fondul restrictiilor bugetare. Au fost reduse consistent cheltuielile cu bunurile si serviciile. In ceea ce priveste consumul persoanelor fizice, acesta se comprima ca efect al scaderii veniturilor disponibile, iar consumul din partea companiilor se diminueaza pe fondul scaderii cererii globale, inclusiv la intern. Prin urmare, rolul statului, care a anuntat alocarea a 10 miliarde euro pentru investitii, este crucial pentru activitatea economica", a explicat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Prognoza CE indica o ajustare a deficitului comercial de la 13,3% din PIB, in 2008, la 9,1% din PIB, in acest an. In plus, deficitul de cont curent se estimeaza ca va cobori de la 12,3% din PIB la 7,4% din PIB. Prin urmare, CE se asteapta ca fondurile europene absorbite de Romania, alaturi de banii trimisi in tara de romanii din strainatate sa depaseasca sumele ce vor fi retrase de companiile straine.
"Este o perioada in care domneste pesimismul, care devine chiar cronic. In acest fel, se ajunge la prognoze mai negre decat va fi situatia in final. Datele privind vanzarile de retail, industrie si constructii pe primele doua luni arata scaderi mai mici in Romania decat in zona UE. Prin urmare, daca economia Romaniei va scadea cu 4% in acest an, economia UE va inregistra o cadere de peste 5%, si nu de doar 3%, cum se prognozeaza", spune Anghel.