3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExclusiv R.L. Cea mai mare bancă din România are pierderi de două...

Exclusiv R.L. Cea mai mare bancă din România are pierderi de două miliarde de lei, pe care le raportează drept profit. Poziția companiei

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania (BT), cu o cotă de piață de aproximativ 20 de procente a anunțat la sfârșitul lunii februarie un profit record pe anul 2022. Mai exact, un profit net consolidat al Grupului Financiar BT de 2,488 miliarde de lei, din care cel al băncii de 2,178 miliarde de lei. Analizând evoluția financiară a băncii pe anul trecut, am observat un joc al cifrelor prin care oficialii companiei au reușit să acopere o gaură de aproximativ 2,4 miliarde de lei.

UPDATE: Am primit la redacție un nou răspuns din partea BT în care ni s-a spus că am amestecat contul de profit, cu pierderile și bilanțul, însă nu am primit alte explicații mai amănunțite pe care în continuare le așteptăm și mai ales răspunsul la întrebarea de ce nu se mai acordă dividende după 7 ani, dacă există profit record pe 2022. Așadar, de îndată ce vom primi noi răspunsuri le vom publica conform legii.

La prima vedere, raportarea profitului Băncii Transilvania era de așteptat în contextul în care clienții au plătit dobânzi mai mari odată cu creșterea indicelor ROBOR și IRCC. Însă, după o verificare amănunțită a bilanțului pe fiecare trimestru al companiei lucrurile nu sunt așa cum par.

Printr-o solicitare transmisă BT, România Liberă a încercat să afle de ce au fost mutate aproximativ 3,5 miliarde de lei din bilanțurile pe anul trecut respectiv în primă fază la profit, apoi la pierdere, ca la final de an să iasă o lipsă de aproximativ 2 miliarde de lei. Și totodată să înțelegem cum s-a ajuns la un profit record de peste 2 mld. de lei. 

Răspunsul companiei primit a fost că: ,,Rezultatele financiare BT pe 2022 sunt pozitive, corecte si auditate.” și ni s-a retransmis raportul companiei din data de 24 de februarie în care s-au prezentat cifre din profit și taxe și impozite plătite la stat.

Desigur, dacă ar fi să mergem pe un posibil scenariu în cazul acestei pierderi trecută în raportul de activitate a BT, dar nescoasă în evidență ar fi că a împrumutat statul cu bani pe care urmează să îi recupereze. Potrivit companiei, BT a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale lansate în 2022, cu o valoare totală finanțată de peste 3,3 miliarde lei. Numărul de clienți activi cu care BT lucrează este de peste 3,9 milioane de clienți, dintre care 3,5 milioane sunt persoane fizice și 400.000 sunt companii. Pe parcursul anului 2022, impozitul pe profit plătit de BT către stat totalizează peste 1% din tot impozitul pe profit încasat de stat de la companiile din România. Impozitele și taxele totale plătite de Banca Transilvania în anul 2022 depășesc 1,1 miliarde lei. Aceste date ne-au fost furnizate, chiar de BT.

Ce am descoperit noi?

Printr-un pont primit la redacție, am început să analizăm cu atenție întregul bilanț pe anul trecut al companiei. Vă prezentăm astfel, mai jos, cifrele de pe site-ul BT, de unde rezultă, cum spuneam mai sus, pierderi care nu au fost scoase în evidență. Sunt aproape jumătate de milion de clienți ai acestei bănci care ar trebui să primească și dividende, ceea ce înseamnă că activitatea băncii are impact și asupra clienților, nu doar persoane juridice, ci și pentru cei 3,4 milioane de români, persoane fizice. Cert este că BT nu va distribui dividende din profitul pe 2022 și este de înțeles acest lucru, pentru că în realitate profitul companiei de 2,2 miliarde de lei nu prea există pe anul trecut sau va exista după recuperarea posibilelor datorii, iar pe anul trecut vorbim despre pierderi neraportate oficial în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de lei.

Conform graficului de mai jos, în perioada iunie – septembrie a fost raportat un profit de 3,5 miliarde de lei. (nr. rândul marcat cu galben).

banca transilvania

Mai departe dacă urmărim bilanțul de pe ultimele trei luni ale anului, vom observa că cele 3,5 miliarde de lei s-au evaporat și sunt trecute la pierderi. (nr. rândul marcat cu verde).

banca transilvania

Practic, Banca Transilvania a scos în evidență datorii de aproximativ 1 miliard de lei, așa cum se vede mai jos.

banca transilvania

Întrebarea este de ce compania a raportat un profit de 3,5 milioane de lei în perioada iunie – septembrie, apoi aceeași sumă a fost trecută pe minus la finalul anului și BT raportează o datorie de 1 miliard de lei, când în fapt ar fi vorba despre 2 miliarde de lei și totodată a renunțat și la distribuirea de dividende din profit pe anul trecut. În convocatorul pentru AGA de bilanț din 26-27 aprilie, Consiliul de Administrație nu mai propune distribuția de dividende, deși instituția de credit a raportat pentru 2022 un profit net de 2,49 miliarde lei. Acțiuni gratuite ar urma, însă, să vină către investitori. Societatea vizează o majorare de capital în valoare de 910 milioane lei prin emiterea unui număr de 91,00 milioane acțiuni noi cu o valoare nominală de 10,00 lei/acțiune, care să fie alocate cu titlu gratuit către acționari.

În cazul în care aveți un pont puteți scrie pe cristina.corpaci@romanialibera.ro sau redactie@romanialibera.ro.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă