Trei SIF-uri care, tot mai evident, sunt controlate de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi și de apropiați ai acestuia, au ajuns să controleze Bursa de Valori București S.A. și, implicit, Depozitarul Central. Cel puțin 4 din 9 membri ai Consiliului de Administrație (CA) al Depozitarului sunt oameni de încredere ai lui Drăgoi.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat noua componenţă a CA al Depozitarului Central (DC), membri învestiţi de acţionari în cadrul Adunării Generale din data de 9 februarie, noua structură administrativă preluându-și mandatul de conducere la data de 19 aprilie, dată la care a expirat mandatul precedentului CA. a informat DC.
Depozitarul Central este un “copil” 100% al Bursei de Valori București (BVB).
Noul CA al societăţii Depozitarul Central are următorii membri: Andreea Cosmănescu, Claudia – Gabriela Ionescu, Radu Hanga, Şerban Valentin Marin, Robert Cosmin Pană, Dan – Viorel Paul, Laurenţiu Riviş, Radu – Claudiu Roşca şi Adrian Simionescu.
Oamenii lui Bogdan Drăgoi
Informațiile obținute de “România liberă” arată că în acest moment, cel puțin 4 din 9 membri din CA al DC sunt apropiați ai lui Bogdan Drăgoi.
Aceștia sunt:
- Robert Cosmin Pană a absolvit facultatea de Drept din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu. În prezent este consilier juridic în cadrul SSIF Swiss Capital, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central.
- Dan-Viorel Paul, absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, deţine funcţiile de preşedinte/director general al Finaco Securities şi preşedinte al Asociaţiei Brokerilor, fiind vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
- Laurenţiu Riviş a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, având o activitate semnificativă în domeniul pieţelor financiare şi ca membru în multiple consilii de administraţie, inclusiv la Depozitarul Central. În prezent deţine funcţia de director în cadrul Lion Capital.
- Adrian Simionescu este doctor în ştiinţe economice, absolvent al Academiei de Studii Economice – Facultatea de Comerţ şi licenţiat în drept. În prezent este preşedinte şi director general al SSIF Vienna Investment Trust, preşedinte al SAI Muntenia Invest şi de 10 ani membru în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central.
Ceilalți membri sunt:
- Radu-Claudiu Roşca este în prezent director general al Transilvania Investments Alliance, derulând o activitate de peste 25 ani în domeniul financiar, de audit şi management al riscului.
- Andreea Cosmănescu este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Flaros, cu o activitate relevantă în domeniul financiar şi fiscal, fiind absolventă a Academiei de Studii Economice, masterand în cadrul Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, Contabilitatea şi Fiscalitatea Patrimoniului.
- Claudia-Gabriela Ionescu este absolventă a Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori – Academia de Studii Economice şi a Institutului Politehnic Bucureşti. Deţine funcţia de director al Direcţiei Titluri în cadrul BRD – Groupe Societe Generale şi este membru în Consiliile de Administraţie ale Bursei de Valori Bucureşti şi Depozitarului Central.
- Şerban Valentin Marin este absolvent al Universităţii din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice, activând în sfera intermedierii de servicii financiare de peste 25 de ani. În prezent, deţine funcţia de manager Tranzacţii din cadrul Evergent Investments, fiind şi membru în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central.
- Acesta deţine în prezent funcţia de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti. Este absolvent al Universităţii de Electrotehnică din Cluj Napoca, având o experienţă de peste 25 de ani în domeniul pieţelor financiare.
Tot în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 9 februarie 2023, Radu Hanga a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central.
Directorul general al DC spune că rămâne
Informații provenite de la surse din cadrul BVB indicau că noul CA înlocuiește directorul general al DC, Silvia Buicănescu.
Contactată telefonic de jurnaliștii cotidianului național “România liberă”, aceasta a precizat că nu a fost schimbată din funcție și că a discutat cu noul CA, dar nu a oferit mai multe detalii, precizând că se află într-o întâlnire.
Buicănescu susține că noul CA intenționează s-o mențină în funcția de director general.
SIF-urile care controlează BVB
Din informațiile care se regăsesc pe site-ul BVB, reiese că SIF Banat-Crișana S.A. (SIF 1), SIF Muntenia S.A. (SIF 4) și SIF Oltenia S.A. (SIF 5), dețin împreună 19.61% din acțiunile BVB.
ASF a constatat, la data de 1 martie a.c., că SIF Banat Crișana și SAI Muntenia Invest S.A. (administratorul SIF Muntenia) operează sub aceeași persoană – președintele SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi, dar și că acesta a ascuns în mod deliberat raportarea numărului total de acțiuni cu drept de vot către investitorii BVB.
”În considerarea dispozițiilor art. 2 alin. (2) litera d) din Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare (denumita în continuare Legea nr. 24/2017), întrucât SIF Muntenia S.A. este administrată de SAI Muntenia Invest S.A., iar SAI Muntenia lnvest S.A. este deținută în proporție de 99.98% de SIF Banat-Crișana S.A. Arad, aceasta din urmă este prezumată ca acționează în mod concertat cu SIF Muntenia S.A. în legătură cu emitentul Bursa de Valori București S.A.” , se arată în decizia ASF nr. 199/01.03.2023.
Totuși, în ciuda informațiilor din piața de capital, ce arată că SIF 1, SIF 4 și SIF 5 acționează în comun, ASF nu a constat și nu a sancționat acest lucru, conform legislației în vigoare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!