12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEurostat: România, a treia creştere din UE a comerţului cu amănuntul

Eurostat: România, a treia creştere din UE a comerţului cu amănuntul

România a înregistrat, în luna februarie, a treia creştere din UE a comerţului retail, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după Luxemburg şi Bulgaria, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat, relatează Mediafax.

Comerţul cu amănuntul a crescut în februarie, la nivelul UE, cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 0,5% raportat la luna ianuarie, se arată într-un comunicat publicat joi de Eurostat.

În zona euro, vânzările cu amănuntul au avansat cu 0,8% în bază anuală, respectiv cu 0,4% faţă de ianuarie.

Banca Centrală Europeană va anunţa în după-amiaza zilei de joi decizia de politică monetară, majoritatea economiştilor anticipând menţinerea dobânzii cheie din zona euro la 0,25%, nivel minim istoric.

Preşedintele BCE Mario Draghi, care va susţine ulterior o conferinţă de presă, a sugerat anterior că instituţia este pregătită să acţioneze dacă situaţia economică s-ar deteriora şi că a pregătit măsuri de combatere a riscurilor de deflaţie.

Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna martie la 0,5%, potrivit datelor anunţate luni de Eurostat. Indicele creşterii preţurilor de consum este la minimul ultimilor patru ani, cu mult sub ţinta de 2% asumată de Banca Centrală Europeană.

Datele Eurostat arată că, în luna februarie, cele mai puternice creşteri ale comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Luxemburg (12,8%), Bulgaria (9,2%) şi România (8,7%) şi Ungaria (6,7%). La polul opus, au fost consemnate scăderi de 1,4% în Malta, 1% în Slovenia şi Finlanda şi 0,4% în Spania.

Faţă de luna ianuarie, Malta (1,9%), Danemarca, România şi Marea Britanie (1,4% fiecare) au afişat cele mai puternice creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, în timp ce Estonia (-3,4%), Polonia (-1,5%), Slovenia şi Finlanda (1,4% fiecare) au raportat cele mai abrupte scăderi.

Cele mai citite

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă