9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuro se consolideaza fata de dolar

Euro se consolideaza fata de dolar

» Semnalele pozitive din Europa de Vest au determinat, in ultima perioada, consolidarea avantajului monedei europene in fata dolarului american, se arata in analiza saptamanala a pietelor valutare, furnizata de X-Trade Brokers.

Inca de la jumatatea lunii iulie, perechea EURUSD s-a tranzactionat la un nivel de peste 1,4, sub care nu coborase pana luni, 24 august, ora 12.00. La inceputul saptamanii trecute, tranzactiile s-au deschis cu 1,4190 USD pentru 1 euro, pentru ca vineri, 21 august, moneda europeana sa urce pana la 1,4334 USD. "Unii analisti au pus scaderea monedei americane pe seama faptului ca ar exista unele semnale privind iesirea SUA din criza si, de aceea, investitorii si-ar indrepta atentia mai mult catre piata de actiuni, fapt care conduce la scaderea investitiilor in instrumentele financiare bazate pe dolar, si astfel este determinata devalorizarea monedei. Acest mecanism exista si functioneaza, insa, in cazul de fata, cred ca este supraestimat: dolarul american scade comparativ cu euro pentru ca Europa emite semnale mult mai pline de substanta privind iesirea din criza. Sa nu uitam ca cele doua mari tari, Germania si Franta, ale caror economii au aratat pana in prezent ca trec «pe plus», cumuleaza circa 146 milioane de locuitori, ceea ce inseamna aproximativ jumatate din piata americana", a explicat Victor Safta.

Analistii companiei de brokeraj subliniaza, de asemenea, ca devalorizarea dolarului american in raport cu o serie de monede majore de schimb este, in principal, un efect secundar al evolutiei sale defavorabile fata de moneda europeana. Ei avertizeaza insa ca o devalorizare semnificativa a dolarului nu ar fi de dorit prin prisma efectelor asupra pretului petrolului, de asemenea in crestere in ultima perioada. In lunile iunie si iulie, petrolul a trecut accidental sub pragul de 70 de dolari pe baril, insa pe parcursul lunii august, pana in prezent, pretul acestuia s-a stabilizat peste acest nivel. In ultima saptamana, pretul petrolului a inregistrat o crestere semnificativa, de la 70,34 USD/ baril pe 17 august la 74,11 USD/ baril la sfarsitul zilei de vineri, 21 august. "Pe langa a fi un efect al semnelor – este drept, inca timide – de redresare economica a unor state, pretul petrolului cumuleaza o componenta legata de evolutia dolarului american, care are chiar o pondere importanta in formarea pretului. Iar un dolar american slab va contribui la un pret mare al combustibililor la nivel mondial", a mai spus Victor Safta.

Analiza tehnica
Perechea valutara EURUSD isi continua evolutia in canalul de trend ascendent, avand un prag de rezistenta serios, dat de nivelul de 1,4440. Dupa testarea acestei rezistente a fost testata si linia de trend ascendent care a rezistat. Indicatorii dau semnale contrare, MACD avand o configuratie negativa, cu linia MACD sub linia-semnal, iar RSI – o configuratie pozitiva, fiind in crestere, peste nivelul 50. Cel mai plauzibil scenariu, in acest moment, este cel de continuare a cresterii; totusi, directia va fi cunoscuta abia dupa spargerea uneia dintre cele doua linii importante, linia de trend ascendent sau linia de rezistenta. Suportul cel mai important este situat la nivelul 1,3740.

Evolutia petrolului este similara evolutiei EURUSD, intre cele doua instrumente existand o corelatie puternica. Trendul ascendent este intact, petrolul avand insa o rezistenta greu de trecut, data de nivelul 76,00. Ambii indicatori trasati sub grafic au configuratii negative, cu linia MACD sub linia-semnal si RSI in scadere, inregistrandu-se si divergente negative in ambele cazuri. Un nivel-suport important se gaseste la 59,50. Avand in vedere semnalele generate de indicatori asteptam testarea-linie de trend ascendent.

Cele mai citite

Primarul stațiunii Bușteni, eliberat din arest de instanța de judecată

Laurențiu Corbu, primarul stațiunii Bușteni, a fost eliberat vineri de către instanță în contextul dosarului deschis după ce și-a bătut o angajată. „Respinge propunerea Parchetului...

Poduri peste capul alegătorilor

Era de așteptat ca anul hiperelectoral 2024 să aducă cu el multe dintre nelipsitele dezvăluiri pe surse privind matrapazlâcurile electorale. Tendința e ca atunci...

Tractor 100% românesc făcut într-un oraș din Oltenia

O companie din Craiova va investi într-o fabrică de tractoare, care va fi construită și cu ajutorul fondurilor europene. În noua fabrică se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă