13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuro Insol evaluează angajaţii Hidroelectrica; la final ar putea fi disponibilizaţi "undeva...

Euro Insol evaluează angajaţii Hidroelectrica; la final ar putea fi disponibilizaţi “undeva spre 10%”

Euro Insol va analiza competenţele salariaţilor Hidroelectrica în următoarele trei luni şi estimează că în urma evaluării ar putea fi disponibilizaţi până la 10% din angajaţi, a declarat agenţiei Mediafax, Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al producătorului de energie.

Euro Insol a anunţat joi că a iniţiat un proces de evaluare individuală a competenţelor profesionale şi manageriale ale salariaţilor societăţii, care are ca principale obiective redimensionarea organigramei, în special a personalului tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ (TESA), în vederea reducerii cheltuielilor de exploatare.

Totodată, Euro Insol a decis deja ca de la 1 octombrie să înceteze contractele de muncă ale celor care au renunţat la dreptul de pensie pentru a se angaja sau au cumulat salariul cu pensia.

Contactat de Mediafax, Borza a afirmat că nu poate estima numărul celor care vor pleca din companie de la 1 octombrie, dar a declarat că în următoarele trei luni va avea loc o evaluare a angajaţilor la nivelul întregii companii.

“Am pornit de la premisa că organigrama este destul de stufoasă faţă de puterea bugetului”, a spus Borza.

Compania are 5.239 de salariaţi, dintre care 2.023 de angajaţi (39% din total) reprezintă personalulul TESA, potrivit unui raport privind cauzele insolvenţei Hidroelectrica, elaborat de Euro Insol.

Întrebat care este numărul de angajaţi din companie care ar putea fi disponibilizaţi în urma evaluării, Borza a răspuns că este dificil de avansat o cifră, dar că ar putea fi “undeva spre 10%”.

Citeşte şi:

“Băieţii deştepţi” au cerut 870 mil. lei de la Hidroelectrica; administratorul a respins cererile

Hidroelectrica pune în funcţiune un hidroagregat în centrala Rusăneşti, în judeţul Olt

“În octombrie sperăm să încheiem un act adiţional la contractul colectiv de muncă, pentru a-l aşeza pe baze sustenabile”, a spus reprezentantul Euro Insol.

Borza a afirmat că în urma negocierilor cu liderii de sindicat pentru acest act adiţional, administratorul judificiar intenţionează să diminueze sau să înlăture o parte din indemnizaţii, prime sau bonificaţii.

În plus, prin derogare de la contractul colectiv de muncă, Euro Insol vrea să reducă numărul salariilor compensatorii în cazul disponibilizărilor de la 12-48, în prezent, la 2-5.

Potrivit raportului elaborat de Euro Insol, schema de personal a companiei este “supradimensionată”, iar nivelul fondului de salarii este “vădit disproporţionat” prin raportare la indicatorii economici ai producătorului de electricitate.

Salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor, se menţionează în raport.

Totodată, cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridică la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de anul 2011.

Reprezentantul administratorului judiciar, împreună cu directorul general Ştefan Gheorghe şi cei ai principalelor direcţii ale Hidroelectrica, se află de joi până sâmbătă într-o vizită de evaluare a activităţii şi a principalelor investiţii din sucursalele Hidroelectrica Haţeg şi Caransebeş.

De asemenea, sunt programate întâlniri cu executivul celor două sucursale şi al filialelor Hidroserv, cu liderii sindicali, cu salariaţii, precum şi cu prefecţii judeţelor şi preşedinţii consiliilor judeţene.

Hidroelectrica precizează că în cele trei zile ale deplasării sunt avute în vedere hidrocentrale şi amenajări hidrotehnice la care se derulează în prezent investiţii cu o valoare cumulată de peste 800 milioane euro.

Producătorul de energie a intrat în insolvenţă în 20 iunie, dată de la care se află în administrarea judiciară a firmei Euro Insol.

Cele mai citite

Obiectul surprinzător găsit în geanta Elenei Ceaușescu, după execuție

Ziua de 25 decembrie 1989 a schimbat cursul istoriei României cu o viteză fulgerătoare. Execuția soților Ceaușescu a dus la schimbarea regimului peste...

Vacanță în Grecia 2024: Taxa pe climă sezonieră, introdusă din acest sezon

Guvernul din Grecia a decis să introducă o nouă taxă pentru turiști -”taxa de climă”. Motivul: țara a fost devastată de incendii de vegetație...

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă