Solutie: Incheierea unei polite de asigurare poate reprezenta o masura de protectie impotriva diverselor riscuri.
Simtul proprietatii nu se manifesta doar prin achizitionarea de bunuri mobile sau imobile, ci si, potrivit unei logici elementare, prin grija manifestata fata de starea acestora si interesul privind protejarea lor. Ca atare, daca vorbim de o locuinta si de bunurile pe care la avem in interiorul acesteia, o masura eficienta pentru a ne proteja impotriva diverselor riscuri este reprezentata de incheierea unei polite de asigurare. Ofertele pentru acest gen de asigurari sunt de variate.
Clasificarea riscurilor
Potrivit site-ului broker-ului de asigurari Asigura, riscurile acoperite sunt identice, atat pentru asigurarea cladirii locuintei cat si a bunurilor continute. Exista o exceptie in cazul furtului, cand se acopera doar riscurile pentru bunurile sustrase.
De regula, societatile de asigurari impun, pentru cladiri si bunuri, asigurarea asa numitelor "riscuri standard" (incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri grele pe cladiri). Celelalte riscuri numite "extinderi" (cutremur de pamant, inundatie, furtuna, grindina, avalansa de zapada, alunecari de teren etc.) sunt optionale. Unele societati de asigurare ofera si acoperirea unor riscuri speciale cum ar fi terorismul, vandalismul sau riscurile politice (greve, tulburari civile).
Tot un risc special este si inundarea apartamentelor de bloc cauzata de instalatiile proprii de apa sau de incalzire ori provocata de apa provenita de la apartamentele vecine. Riscul de furt se asigura numai impreuna cu celelalte riscuri. In ceea ce priveste bunurile, acestea pot fi asigurate in totalitate sau numai o parte din acestea. Potrivit site-ului asigura.ro, polita de asigurare se poate incheia pentru un an de zile, dar si pe perioade mai scurte, dar nu mai putin de o luna de zile.
Metodologia de calcul
Suma asigurata pentru cladiri si bunuri reprezinta valoarea reala a acestora la data asigurarii. Valoarea reala reprezinta pretul cladirii dupa finalizarea constructiei (pretul de inlocuire), din care se scade uzura in raport cu vechimea, intrebuintarea si starea de intretinere a bunului respectiv.
Societatile de asigurari detin metodologii prin care calculeaza valoarea reala a cladirilor, dar pentru acestea este nevoie sa furnizati date despre imobil (anul construirii, materiale de constructie folosite pentru fundatie, pereti, acoperis, finisaje interioare si exterioare, suprafata incaperilor, grosimea peretilor etc.). Conform site-ului asigura.ro, suma asigurata pentru raspunderea civila legala fata de terti reprezinta suma maxima care se poate aloca pentru despagubire pe parcursul perioadei asigurate pentru prejudiciile aduse tertilor, in urma unui eveniment asigurat (vatamari corporale, inclusiv deces si pagube materiale). Aceasta suma se stabileste de catre asigurat la incheierea politei.
Suma asigurata pentru accidentele suferite de catre membrii familiei reprezinta acea valoare maxima cu care se poate despagubi pe perioada asigurata. Ea se stabileste de catre asigurat la incheierea politei.
Dupa stabilirea sumelor asigurate si alegerea riscurilor pe care doriti sa le acopere polita, societatea de asigurari propune o prima anuala de asigurare. Consultantii Asigura sunt de parere ca cea mai buna alegere o reprezinta incheierea unei polite complete, cu includerea tuturor riscurilor. In functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia, se poate renunta la acoperirea anumitor riscuri si atunci polita devine mai ieftina.
RADIOGRAFIE
Asigurare din obligatie
Adrian Dorobantu, general manager al companiei Aviso Bucuresti, afirma ca, in prezent, mai putin de 7% dintre romani au incheiat polite de asigurare a locuintei. Dintre acestia, foarte multi au incheiat astfel de asigurari din stricta obligatie, deoarece au fost nevoiti sa faca acest lucru intrucat locuintele erau achizitionate prin credit bancar. "Dupa interventia statului, asigurarea locuintei a devenit obligatorie, ceea ce este un lucru pozitiv. Dar, obisnuinta de a proteja decurge din simtul proprietatii care exista la romani. Insa, din pacate, acesta este doar la modul «vreau sa am o casa», si nu neaparat sa fiu preocupat de intretinerea si protejarea ei eficienta", precizeaza Adrian Dorobantu.