» Cehii reclama un impas de natura legala si admit ca vor sa concedieze 26% din personal.
» Aero Vodochody are azi o ultima runda de negocieri cu AVAS pentru preluarea fabricii craiovene.
» AVAS are solutia prelungirii termenului de negociere sau va relua privatizarea.
Negocierile intre compania ceha Aero Vodochody si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru preluarea Avioane SA Craiova au esuat cu doua zile inaintea termenului final. Reprezentantii constructorului ceh de avioane au explicat, la modul general, ca impasul este de natura legala, dar au admis ca sunt neintelegeri privind intentia firmei de a concedia o patrime din salariati.
Ambele parti vor purta o runda decisiva de negocieri astazi, cand expira termenul de valabilitate a ofertei pentru Avioane Craiova avansata de Aero Vodochody, compania ofertanta castigatoare.
"Am atins un punct crucial cu doar cateva puncte, dar, din punctul nostru de vedere, foarte importante discutii au ramas deschise. Desi am folosit toate oportunitatile pentru a ne exprima punctul de vedere si fundamentele planului nostru de afaceri, regret sa spun ca se pare ca propunerile noastre nu pot fi acceptate si ne aflam foarte aproape de termenul-limita, cautand in continuare si asteptand o noua solutie viabila", precizeaza Igor Hulak, presedintele Aero Vodochody.
Negocierile dintre cele doua parti dureaza de mai bine de doua luni.
Principala revendicare a cehilor data pana acum publicitatii este restructurarea companiei prin disponibilizarea a pana la 180 din cei 680 de salariati. Ieri, Ludmila Tones, PR la compania McKann, firma ce reprezinta Aero Vodochody, a spus ca cehii au cateva revendicari "de natura legala", asupra carora cele doua parti nu au ajuns la o intelegere, dar a evitat sa spuna despre ce este vorba. La randul sau, Adriana Tran, reprezentantul AVAS, spune ca pozitia institutiei va fi data publicitatii astazi: "Vom avea maine (astazi – n.r.) o ultima runda de negocieri. Exista doar doua posibilitati in cazul in care nu se ajunge la o intelegere in cadrul acesteia: fie se prelungeste termenul de negocieri, fie se reia procesul de privatizare", a spus Tran. Altfel, cehii au devenit in ultimul timp interesati de disputa pe care fabrica de avioane de la Craiova o are cu Institutul National de Cercetari Aerospatiale (INCAS), care ar detine drepturile de proprietate intelectuala pentru modelele IAR 93 si IAR 99, cele doua parti aflandu-se in proces. Aero Vodochody a castigat competitia pentru producatorul de avioane din Craiova cu o oferta de 16,32 milioane euro, care include pretul pachetului de actiuni in valoare de 4,11 milioane euro, promisiuni de investitii pentru dezvoltarea societatii in valoare de 8,88 milioane euro pe o perioada de cinci ani, capital de lucru in valoare de 3,3 milioane euro in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate si investitii de mediu de 30.000 euro.
Deocamdata afacerile Avioane Craiova, listata pe piata Rasdaq, s-au redus cu 49%, ceea ce a dus la afisarea unor pierderi de 8,63 milioane lei (2,34 milioane euro) in prima jumatate a anului, aproape triple fata de intervalul similar din 2007. In primul semestru din 2008, cifra de afaceri a companiei a scazut pana la 5,04 milioane lei (1,37 milioane euro).
Societatea Avioane Craiova (ACV) a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. ACV este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 sOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane.
Extindere
» Cehii vor si IAR Ghimbav
Cehii de la Aero Vodochody sunt interesati si de preluarea producatorului de elicoptere din Brasov, IAR Ghimbav, deoarece doresc sa-si construiasca un holding aerospatial in Europa Centrala. Potrivit AVAS, doar doua companii – Aero Vodochody si Marcovici Capital din Israel – au depus oferte pentru pachetul de 64,89% din actiunile IAR Ghimbav.