21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEscrocii fac zeci de victime cu 
„Accidentul“ și „Cureaua“

Escrocii fac zeci de victime cu 
„Accidentul“ și „Cureaua“

Ofemeie de 50 de ani a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi fiul acesteia, spunându-i că a fost implicat într-un accident, în urma căruia o persoană a fost rănită. Ulterior, un alt bărbat s-a recomandat a fi avocat, spunându-i femeii că fiul său trebuie să plătească suma de 15.000 de euro, pentru a nu fi arestat. În aceeași zi, o femeie de 69 de ani a fost sunată sub același pretext. Bărbatul i-a spus femeii că ar avea nevoie de suma de 30.000 de euro, astfel încât accidentul cu victimă să fie rezolvat favorabil. Niciuna dintre persoane nu a căzut în plasa infractorilor.

La începutul anului, pe 8 ianuarie, au avut loc trei cazuri. În jurul orei 00.10, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție din Constanța au fost sesizați de către o femeie, de 79 de ani, care le-a spus că a fost apelată pe telefonul fix de către un bărbat, care i-a spus că fiul acesteia a fost implicat într-un accident rutier, fiind la spital. I s-a spus că ar fi nevoie de suma de 7.000 de lei pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale. În jurul orei 02.40, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Lumina au fost sesizați de către o femeie, cu privire la faptul că mama sa, în vârstă de 74 de ani, a fost apelată pe telefonul fix, de către un bărbat, care s-a recomandat ca fiind medic. Acesta i-a spus că fiica sa a fost implicată într-un accident și i-a cerut 15.000 de lei pentru a o opera. În aceeași zi, în jurul orei 08.10, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție din municipiul Constanța au fost sesizați de către un bărbat, de 83 de ani, care le-a spus că a fost apelat, pe telefonul mobil, în jurul orei 04.00, de către un bărbat, care s-a recomandat a fi avocat. I-a spus că fiul lui a fost reținut de polițiști, fiind implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei femei, și i-a cerut 20.000 de lei pentru a fi eliberat. „Bătrânul a oferit unei persoane necunoscute, care s-a prezentat la domiciliul său, suma de 20.000 de lei, ulterior realizând că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune”, spun polițiștii constănțeni. În primele două cazuri, victimele și-au dat seama că sunt înșelate și și-au sunat rudele.

 Păcălit cu 16.000 de euro

Pe 2 ianuarie, o femeie de 82 de ani, din Constanța, i-a dat unui bărbat 10.000 de lei. Acesta o sunase pentru a-i spune, în calitate de fals medic, că fiul acesteia a suferit un accident și este la un spital în București, iar banii erau necesari pentru operație. Pentru a lua banii, un bărbat s-a prezentat la ușa victimei. În aceeași zi, acționând similar, un bărbat a cerut 16.000 de euro unui bătrân de 80 de ani. Acesta și-a dat seama că e ceva necurat la mijloc și a sunat la poliție. Polițiștii constănțeni au deschis anchete în cele cinci cazuri pentru identificarea autorilor, depistarea acestora și tragerea lor la răspundere penală.

 Ce vă recomandă polițiștii

Polițiștii atrag încă o dată atenția, în special persoanelor de vârsta a III-a, că în cazul unor accidente cu victime NU trebuie să se ofere sub nicio formă sau pretext sume de bani. „Este foarte important pentru cetățeni să cunoască faptul că în nici un caz de accident rutier reprezentanții instituţiilor publice nu solicită bani pentru a rezolva o speţă de natură penală. Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetăţenii sunt sunaţi şi li se solicită diferite sume de bani telefonic, pentru «rezolvarea» unor accidente rutiere, să se apeleze imediat la 112 sau la Poliţie, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier. Astfel, poliţiştii pot interveni pentru prevenirea comiterii unor înşelăciuni, iar persoanele care intenţionează să comită astfel de fapte să fie identificate, depistate şi trase la răspundere penală”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. 

 

Alternativa. Metoda „Cureaua“

Polițiștii constănțeni spun că a reapărut și metoda „Cureaua.“ Infractorul acostează victima ca și cum ar fi prieteni vechi, iar în timpul discuțiilor o apucă de cureaua de la pantaloni, trage de ea și, în același timp, îi fură bunurile de valoare. IPJ Constanța a  reținut (iar Judecătoria a emis mandat de arestare, pentru 30 de zile) un individ care, acționând ca mai sus, a deposedat trei bărbați și o femeie de mai multe bunuri (trei telefoane mobile, portofel cu acte personale și suma de 1.400 de lei), cauzând un prejudiciu total de 8.700 de lei. Victimele se aflau în mijloace de transport în comun pe raza municipiului Constanța și într-un centru comercial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă