13.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăErste propune majorarea capitalului BCR cu aproape 150 de mil. euro

Erste propune majorarea capitalului BCR cu aproape 150 de mil. euro

Erste Bank a propus majorarea capitalului social al Băncii Comerciale Române cu 644 milioane de lei (aproape 150 milioane de euro), până la 1,7 miliarde de lei, operaţiune care ar putea fi aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din 14 noiembrie, relatează Mediafax.

Majorarea capitalului ar putea avea loc prin scubscrierea unui număr de 6,18 miliarde acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.

Potrivit deţinerilor actuale, Erste Bank, cu o participaţie de aproape 70% din BCR, trebuie să subscrie la majorare aproximativ 450 milioane de lei (circa 105 milioane euro), în timp ce SIF-urile ar urma să contribuie cu 193 de milioane lei (45 de milioane euro), respectiv cu 38,6 milioane lei (9 milioane euro) fiecare.

Directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă că va fi majorat capitalul social al BCR cu aproximativ 100 de milioane de euro. Reprezinta Erste au precizat pentru MEDIAFAX că banca austriacă intenţionează să opereze majorarea înainte de sfârşitul acestui an, prin aport în numerar.

Potrivit Erste, operaţiunea are în vedere în principal menţinerea la un nivel optim a ratei de acoperire a creditelor neperformante.

În convocator se menţioneză că oricare şi toate acţiunile care nu au fost subscrise în urma etapei de subscriere de o lună de la publicarea deciziei AGA vor fi anulate, iar capitalul social majorat doar cu valoarea acţiunilor subscrise şi vărsate în mod valabil.

Totodată, directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer, a declarat luna trecută că există o probabilitate substanţială ca BCR să aibă nevoie de o majorare de capital, întrucât costurile riscurilor vor rămâne în continuare ridicate.

Erste a anunţat la jumătatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde acţiuni BCR, reprezentând 24,12% din capital, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzacţiilor de preluare a celor patru pachete de acţiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

SIF Moldova a fost singura societate care nu a semnat acordul de principiu.

Fără o astfel de înţelegere, Erste nu ar fi putut aproba majorarea capitalului, decât cu acordul celor cinci SIF-uri, potrivit clauzelor negociate la privatizare şi a înţelegerilor ulterioare, care stipulau că o astfel de operaţiune necesită 75% din voturi.

Pachetul de acţiuni pe care SIF-urile l-ar primi la Erste reprezintă în prezent puţin peste 1% din titlurile băncii austriece. Erste va emite acţiuni noi pentru a face schimbul cu titluri BCR.

Erste a anunţat, luni, că va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după taxe), din cauza creşterii economice sub aşteptări, în cadrul unui set de măsuri „extraordinare”, care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, după primele nouă luni, în ciuda unui profit din activitatea curentă de aproape 700 de milioane euro.

După acest anunţ, cotaţia titlurilor Erste la Bursa din Viena şi la Bursa de Valori Bucureşti a coborât cu aproape 14%, cel mai recent preţ de tranzacţionare de miercuri fiind de 77,5 lei/acţiune, pe piaţa locală.

Cele mai citite

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...
Ultima oră
Pe aceeași temă