23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEntuziasm excesiv la BVB

Entuziasm excesiv la BVB

» Douazeci de companii listate la Bursa s-au apreciat vineri cu maximul admis, de 15%.

Incercarile concertate ale Guvernului SUA, Federal Reserve si bancilor centrale din Europa – de injectare a sute de miliarde de dolari pentru sprijinul companiilor aflate in criza, de blocare a tranzactiilor cu derivative (vanzari in lipsa) in SUA si Marea Britanie si de elaborare a unor planuri concrete de sustinere a companiilor cu probleme finaciare grave – au determinat, in cele din urma, o schimbare brusca a sentimentului in toate pietele internationale, indicii marilor burse mondiale inregistrand vineri cresteri substantiale, generate in principal de aprecierile explozive ale actiunilor marilor grupuri financiare.

 

Pe acest fond, sedinta de vineri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost caracterizata de un entuziasm excesiv, cu cresteri-record pentru multe actiuni, dupa ce, in primele patru sedinte de tranzactionare ale saptamanii trecute, principalele actiuni listate au fost lovite de un nou val de scaderi puternice, cu accente de panica, in special la nivelul sectorului financiar-bancar. La inchiderea sedintei de joi, titlurile SIF coborau la minimul ultimilor trei ani si jumatate. Vanzarile masive ale SIF-urilor, sub impulsul unui pesimism exagerat in conditiile in care societatile au raportat profituri susbstantiale, au condus la situatia incredibila ca valoarea de piata SIF-urilor sa fie inferioara valorii participatiei acestora la BCR (evaluata la pretul platit de Erste pe o actiune BCR).

 

Dupa ce joi seara optimismul a revenit in piata americana, cu cresteri uriase ale cotatiilor principalelor actiuni fianciare, Bursa de Valori a deschis vineri consistent pe crestere. Cum era de asteptat, actiunile SIF, care fusesera cele mai afectate de scaderi, au avut parte de cele mai mari cresteri. Cu o ora inainte de inchidere, titlurile SIF se apreciasera deja cu maximul admis de BVB (15%), ramanand, practic, fara vanzatori. Actiunile Erste Group au urcat rapid cu 15% la Bucuresti si cu mai mult de 16,5% la Viena. Practic, oricine vindea titluri Erste la Bucuresti o facea in pierdere fata de pretul pe care l-ar fi obtinut pe bursa vieneza. Pentru a se asigura, din acest unghi, accesul egal al investitorilor la actiunile Erste, Stere Farmache, presedintele BVB, ne-a declarat ca in viitorul apropiat s-ar putea schimba regulile de variatie maxima admisa, doar pentru titlurile Erste, in acord cu normele bursei vieneze. Pana la finalul sedintei de vineri, actiunile a aproape 20 de companii s-au apreciat cu maximul admis de BVB.

Autoritatile de la Moscova tin bursa sub control
Dupa doua zile in care indicii Bursei din Moscova s-au depreciat masiv, Agentia Federala de Reglementare a pietelor financiare a luat decizia sa opreasca schimburile cu actiuni si sa convoace o reuniune de criza. Astfel, miercuri si joi tranzactiile au fost oprite la Bursa din Moscova. Vineri, o data cu calmarea pietelor internationale, au fost repornite schimburile cu actiuni la Moscova, dar, pe fondul unei aprecieri bruste a indicilor, cu 14%, autoritatile de reglementre au oprit tranzactiile. Schimburile au fost reluate vineri, dar, pe fondul continuarii aprecierilor de amploare, cu peste 20%, s-a intervenit pentru a doua oara pentru suspendarea tranzactiilor.

Arbitrul pietei de capital din Rusia a permis totusi tranzactionarea in ultimele 45 de minute, indicele principal inchizand in crestere cu 22,4%. Cele mai bune evolutii le-au avut actiunile petroliere (Gazprom plus 35,5%, Lukoil plus 27,3%) si bancare (Sberbank plus 42%). Ministerul rus al Finantelor a decis deblocarea a 31 de miliarde de euro pentru principalele trei banci din tara (Sberbank, VTB, Gazprombank) in decurs de trei luni. Banca centrala a Rusiei a injectat, de asemnea, 9,4 miliarde euro. Ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, a promis ca bancile ajutate vor acorda, la randul lor, imprumuturi bancilor mici si medii, ca sa evite o prabusire generala a sectorului bancar, potrivit NewsIn.

Optimism in Europa si SUA
Principalele burse din Europa si SUA au avut parte vineri de aprecieri sustinute, in principal datorita revenirii increderii investitorilor in actiunile financiare. Indicele principal al bursei londoneze a consemnat vineri una dintre cele mai mari cresteri din istoria sa, de 8,84%. Marii castigatori ai zilei au fost Royal Bank of Scotland (32%), HBOS (29%), Lloyds TSB (20,3%) si Barclays (29,2%). Indicele Dax, al bursei din Frankfurt, a inchis vineri in crestere cu 5,6%, fiind propulsat de titlurile bancare (Commerzbank – 20% si Deutsche Bank – 14,4%) si industriale (MAN – 15% si ThyssenKrupp – 18,4%). Cea mai puternica apreciere dintre marile burse europene a puncat-o indicele parizian CAC40, de 9,3%. Evolutia buna a indicelui parizian a fost sustinuta, de asemenea, de titlurile financiare. Actiunile Credit Agricole au castigat 26,3%, Dexia – 22,5%, Axa – 21,3%, Societe Generale – 20% si BNP Baribas – 17,5%.
In SUA, principalii indici bursieri au incheiat vineri a doua sedinta consecutiva de cresteri de amploare. Indicele Dow Jones s-a apreciat cu 3,3%, dupa ce joi urcase cu 4,1%, iar indicele Nasdaq Composite a crescut cu 3,4%, dupa avansul de 4,7% de joi.

» Leul a urmarit pietele mari
Moneda nationala a reactionat in sedinta de tranzactionare de vineri aproape imediat la fiecare miscare a pietei internationale. Dupa ce bursele europene au inregistrat cresteri puternice in deschidere, generate de interzicerea vanzarilor in lipsa ale actiunilor financiare in Anglia, leul s-a intarit pana la cursul de 3,6410 lei/euro. A urmat apoi o traiectorie ascendenta, pana la 3,6570 lei/euro. Alinierea autoritatii bursiere americane de interzicere a vanzarilor in lipsa si stirea despre initiativa Guvernului SUA de a garanta fondurile specializate in piata monetara prin cumpararea activelor emise de agentiile ipotecare sponsorizate de stat au avut o contributie importanta la cresterea apetitului pentru risc, declansand o miscare de apreciere a monedelor din regiune. Moneda nationala s-a apreciat pana la 3,6240 lei si a inregistrat o corectie generata, probabil, de ordine de marcare a profitului. La finalul zilei, leul a incheiat la 3,6340 lei/euro, inregistrand o apreciere de 1%.

Cele mai citite

Asigurările locuințelor, la un nivel minim în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații devastatoare

Județele Galați și Vaslui au fost grav afectate de inundații în ultimele zile, ceea ce a dus la evacuarea a peste 300 de persoane...

Încă o lovitură pentru Barcelona! Și Fermin Lopez s-a accidentat

FC Barcelona se confruntă cu o serie de accidentări importante, după ce și mijlocașul Fermin Lopez a fost declarat indisponibil pentru trei săptămâni. După victoria...

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...
Ultima oră
Pe aceeași temă